Vesti
Politika

Zabranom igara na sreću ukida se više od pet hiljada radnih mesta

Udruženje igara na sreću na Kosovu pokrenulo je inicijativu preko kancelarije Ombudsmana o ukidanju Zakona o zabrani igara na sreću, koji je u kosovskoj Skupštini usvojen pre dva meseca.
Zabranom igara na sreću ukida se više od pet hiljada radnih mesta
Ilustracija (Foto medicalnewstoday.com/)

Prema ovom udruženju, Zakonom o zabrani igara na sreću krši se pravo na imovinu kompanija koje su u ovom sektoru poslovale. Takođe, iz Udruženja poručuju da je posao sa igrama na sreću zaustavljen, a bez prethodne analize gubitaka radnih mesta koji je ovaj sektor obezbeđivao.

„Bez obzira na posledice Nacrta zakona o zabrani igara na sreću, ono što najviše zabrinjava, u stvari ono što je alarmantno, jeste uvođenje pravnog sistema u Republici Kosovo pre jedne tako neizvesne situacije koja preti da prekrši temeljne principe na kojima se zasniva vladavina prava, a pored toga krši osnovna ljudska prava“, navodi se u zahtevu Udruženja igara na sreću, a koji je Insajderi pribavio.

Prema zahtevu, ovaj Zakon krši Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

„Kršenje imovinskih prava - svakog ko ima pravo da poseduje imovinu i bogatstvo, sam ili u zajednici sa drugima, i niko ne sme da samovoljno bude lišen imovine. Ove odredbe o zaštiti imovine sadržane su u članu 17. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, a to podrazumeva ne samo slobodu vlasništva nad imovinom, već isključuje pravo druge osobe da samovoljno preuzme imovinu“, navodi se u zahtevu.

Udruženje, u zahtevu upućenom kancelariji Ombudsmana, namerava da Ustavnom sudu uputi Zakon o zabrani igara na sreću.

„Pitamo Ombudsmana, u skladu sa članom 113, stav 2, tačka 1, nakon stupanja na snagu Zakona o zabrani igara na sreću - da Ustavnom sudu Republike Kosovo dostavi pitanje usklađenosti zakona sa Ustavom Republike Kosovo, kao i međunarodnim pravnim aktima koji se direktno primenjuju u Republici Kosovo“, ističe se u zahtevu.

Predsednik Udruženja igara na sreću, Istref Veljiju izjavio je prošlog meseca da će preko pet hiljada radnih mesta biti ukinuto zbog zabrane igara na sreću, a država će izgubiti više od 50 miliona evra u opticaju.

22. marta, kosovske vlasti zatvorile su stotine kompanija koje su se bavile igrama na sreću, u ovoj akciji učestvovalo je 950 policajaca, 161 službenika PAK-a i 77 kosovskih carinika.Ostale vesti

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020
Mustafa: DPK da povuče zakon za zaštitu vrednosti rata OVK

Uprkos činjenici da je Demokratski savez Kosova najavio da će podržati u prvom pretresu Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK, predsednik te stranke Isa Mustafa smatra da je potrebno da DPK, koja je inicijator predloga, povuče ovaj nacrt zakona.

  • 13.08.2020
OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

  • 12.08.2020
Skupština inicira formiranje istražne komisije za hidroelektrane

Predsedništvo Skupštine Kosova preuzelo je inicijativu za formiranje parlamentarne istražne komisije koja bi istraživala moguće zloupotrebe u procesu izgradnje, licenciranja i rada hidroelektrana, piše Koha.

  • 12.08.2020