Vesti
Politika

Zabranom igara na sreću ukida se više od pet hiljada radnih mesta

Udruženje igara na sreću na Kosovu pokrenulo je inicijativu preko kancelarije Ombudsmana o ukidanju Zakona o zabrani igara na sreću, koji je u kosovskoj Skupštini usvojen pre dva meseca.
Zabranom igara na sreću ukida se više od pet hiljada radnih mesta
Ilustracija (Foto medicalnewstoday.com/)

Prema ovom udruženju, Zakonom o zabrani igara na sreću krši se pravo na imovinu kompanija koje su u ovom sektoru poslovale. Takođe, iz Udruženja poručuju da je posao sa igrama na sreću zaustavljen, a bez prethodne analize gubitaka radnih mesta koji je ovaj sektor obezbeđivao.

„Bez obzira na posledice Nacrta zakona o zabrani igara na sreću, ono što najviše zabrinjava, u stvari ono što je alarmantno, jeste uvođenje pravnog sistema u Republici Kosovo pre jedne tako neizvesne situacije koja preti da prekrši temeljne principe na kojima se zasniva vladavina prava, a pored toga krši osnovna ljudska prava“, navodi se u zahtevu Udruženja igara na sreću, a koji je Insajderi pribavio.

Prema zahtevu, ovaj Zakon krši Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

„Kršenje imovinskih prava - svakog ko ima pravo da poseduje imovinu i bogatstvo, sam ili u zajednici sa drugima, i niko ne sme da samovoljno bude lišen imovine. Ove odredbe o zaštiti imovine sadržane su u članu 17. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, a to podrazumeva ne samo slobodu vlasništva nad imovinom, već isključuje pravo druge osobe da samovoljno preuzme imovinu“, navodi se u zahtevu.

Udruženje, u zahtevu upućenom kancelariji Ombudsmana, namerava da Ustavnom sudu uputi Zakon o zabrani igara na sreću.

„Pitamo Ombudsmana, u skladu sa članom 113, stav 2, tačka 1, nakon stupanja na snagu Zakona o zabrani igara na sreću - da Ustavnom sudu Republike Kosovo dostavi pitanje usklađenosti zakona sa Ustavom Republike Kosovo, kao i međunarodnim pravnim aktima koji se direktno primenjuju u Republici Kosovo“, ističe se u zahtevu.

Predsednik Udruženja igara na sreću, Istref Veljiju izjavio je prošlog meseca da će preko pet hiljada radnih mesta biti ukinuto zbog zabrane igara na sreću, a država će izgubiti više od 50 miliona evra u opticaju.

22. marta, kosovske vlasti zatvorile su stotine kompanija koje su se bavile igrama na sreću, u ovoj akciji učestvovalo je 950 policajaca, 161 službenika PAK-a i 77 kosovskih carinika.Ostale vesti

Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020
Milan Radojević kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice
Prijava kandidata za vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice traje do sutra. Do danas je samo Srpska lista podnela zahtev za potvrdu kandidata za izbore koji će biti održani 29. novembra.
  • 29.10.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK ponovo bez podrške

Zbog nedostatka kvoruma, Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK opet nije dobio podršku poslanika kosovskog parlamenta.

  • 29.10.2020
“Srbi sa Kosova nemaju čemu da se nadaju od nove Vlade Srbije”

Iako je jedan od glavnih ciljeva nove Vlade „očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, Srbi koji ovde žive nemaju čemu da se nadaju, bar po mišljenju analitičara Đorđa Vukadinovića i Ljubomira Stanojkovića.

  • 29.10.2020