Vesti
Politika

Zabranom igara na sreću ukida se više od pet hiljada radnih mesta

Udruženje igara na sreću na Kosovu pokrenulo je inicijativu preko kancelarije Ombudsmana o ukidanju Zakona o zabrani igara na sreću, koji je u kosovskoj Skupštini usvojen pre dva meseca.
Zabranom igara na sreću ukida se više od pet hiljada radnih mesta
Ilustracija (Foto medicalnewstoday.com/)

Prema ovom udruženju, Zakonom o zabrani igara na sreću krši se pravo na imovinu kompanija koje su u ovom sektoru poslovale. Takođe, iz Udruženja poručuju da je posao sa igrama na sreću zaustavljen, a bez prethodne analize gubitaka radnih mesta koji je ovaj sektor obezbeđivao.

„Bez obzira na posledice Nacrta zakona o zabrani igara na sreću, ono što najviše zabrinjava, u stvari ono što je alarmantno, jeste uvođenje pravnog sistema u Republici Kosovo pre jedne tako neizvesne situacije koja preti da prekrši temeljne principe na kojima se zasniva vladavina prava, a pored toga krši osnovna ljudska prava“, navodi se u zahtevu Udruženja igara na sreću, a koji je Insajderi pribavio.

Prema zahtevu, ovaj Zakon krši Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

„Kršenje imovinskih prava - svakog ko ima pravo da poseduje imovinu i bogatstvo, sam ili u zajednici sa drugima, i niko ne sme da samovoljno bude lišen imovine. Ove odredbe o zaštiti imovine sadržane su u članu 17. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, a to podrazumeva ne samo slobodu vlasništva nad imovinom, već isključuje pravo druge osobe da samovoljno preuzme imovinu“, navodi se u zahtevu.

Udruženje, u zahtevu upućenom kancelariji Ombudsmana, namerava da Ustavnom sudu uputi Zakon o zabrani igara na sreću.

„Pitamo Ombudsmana, u skladu sa članom 113, stav 2, tačka 1, nakon stupanja na snagu Zakona o zabrani igara na sreću - da Ustavnom sudu Republike Kosovo dostavi pitanje usklađenosti zakona sa Ustavom Republike Kosovo, kao i međunarodnim pravnim aktima koji se direktno primenjuju u Republici Kosovo“, ističe se u zahtevu.

Predsednik Udruženja igara na sreću, Istref Veljiju izjavio je prošlog meseca da će preko pet hiljada radnih mesta biti ukinuto zbog zabrane igara na sreću, a država će izgubiti više od 50 miliona evra u opticaju.

22. marta, kosovske vlasti zatvorile su stotine kompanija koje su se bavile igrama na sreću, u ovoj akciji učestvovalo je 950 policajaca, 161 službenika PAK-a i 77 kosovskih carinika.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020