Vesti
Politika

Zabranjena prodaja jestivog ulja iz Srbije na Kosovu

Tržišna inspekcija kosovskog ministarstva trgovine zabranila je privrednom dobavljaču da na Kosovu prodaje jestivo ulje iz Srbije, naloživši da taj proizvod povuče iz prodaje u roku od 15 dana. Nisu saopštili o kolikoj se količini radi, niti koji je dobavljač u pitanju.

Zabranjena prodaja jestivog ulja iz Srbije na Kosovu
Ilustracija (Foto Minisarstvo trgovine Kosova)

Oni se pozivaju na kršenje Uredbe 3/2020 o prethodno upakovanim proizvodima.

Kako je saopštilo Ministarstvo trgovine, preduzetništva i industrije Kosova (MIPT), tržišna inspekcija je, nakon pojačanih kontrola radi utvrđivanja ispravnosti količine i težine proizvoda na tržištu, izvršila čak i „laboratorijske analize“ posle kojih, je „utvrđeno da vrsta jestivog ulja na tržištu ne ispunjava kriterijume“.

Potom je Agencija za metrologiju Kosova utvrdila da ulje proizvedeno u Srbiji, „ne ispunjava kriterijum prosečne količine predviđen Uredbom 03/2020 za prethodno upakovane proizvode“.

Tržišna inspekcija je zabranila uvozniku da prodaje ovaj proizvod i naložila da ga povuče sa tržišta u roku od 15 dana.

U toku je kampanja za bojkot srpskih proizvoda na Kosovu, a prošle godine intenzivirana je u više navrata, pre svega preko društvenih mreža. Vladajuće Samoopredeljenje je godinama bilo najglasniji zagovornik bojkota srpske robe, a dok su bili u opoziciji, predvodili su akcije glasne kampanje i akcije, tokom kojih su u više navrata prevrtani kamioni sa srpskom robom.Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023