Vesti
Politika

"Zabrana ulaska srpskim zvaničnicima skandalozan potez"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je zabrana ulaska srpskim zvaničnicima na Kosovo "nečuven i skandalozan potez", koji je odraz nervoze Prištine zbog toga što u poslednjih par godina ne prolaze dobro na međunarodnoj sceni.
Marko Đurić (Foto Kim)

"Međunarodna zajednica ima mehanizme da to reši. Nemojte da vas lažu. Postoje vrlo konkretni mehanizmi, pogotovu kada je u pitanju sloboda kretanja", rekao je Đurić za televiziju Pink.

On je kazao da je cilj Prištine "pravljenje geta pod otovorenim nebom", jer ih "nervira veza Srba sa Srbijom".

Đurić je rekao da su predsednika Srbije Aleksandar Vučića, nakon što se usudio da spomene Florima Ejupija, napali "ne samo albanski predstavnci" nego i neki koji "nose srpsko ime i prezime".

"Dok su kosovski zvaničnici mislili da sa današnjom Srbijom mogu da razgovaraju kao sa Srbijom Tadića ili Đilasa bili su mirni. Sada vide da više tako ne mogu. Vide da sada Srbija ima više novca da ulaže u vojsku i to ih nervrira", rekao je Đurić.

Đurić je rekao da će Srbija nastaviti da se bori, i da Srbi na Kosovu "ne treba da brinu" što se tiče snabdevanja i kretanja.Ostale vesti

SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020
Vučić: Mere Prištine sumanute, gubimo milion evra dnevno
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da su nova pravila Prištine za ulazak robe na Kosovo "sumanuta" i dodao da će se videti da li će ih nova prištinska vlada povući.
  • 03.06.2020
Kosovski predsednik Hašim Tači, čestitao je poslanicima Skupštine Kosova na uspešnom glasanju za novu Vladu i ocenio da je izbor Vlade važan dan za demokratiju i građane Kosova.
  • 03.06.2020