Vesti
Politika

Za Vladu Kosova rasistički film, za Đurića veliko priznanje

Vlada Kosova saopštila je da dokumentarni film Vlade Srbije protiv članstva Kosova u Unesko smatra niskim, rasističkim i bez presedana. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić reagujući na saopštenje Prištine ističe da je to prvo veliko priznanje za ovo filmsko ostvarenje.
Za Vladu Kosova rasistički film, za Đurića veliko priznanje
Foto Tviter

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova prikazivanje dokumentarnog filma pred ambasadorima zemalja članica UNESCO-a sa “uvredljivim sadržajem za Kosovo, u okviru sporne kampanje protiv članstva u ovu važnu međunarodnu organizaciju”, je konstantno zalaganje za omalovažavanje države Kosovo.

“Prezentacija kulturnog nasleđa na Kosovu kao deo nasleđa Srbije ima za cilj prisvajanje kulturnog i verskog nasleđa Kosova i njeno transformisanje. Verski i kulturni objekti na Kosovu su deo nasleđa zemlje i oni se ne mogu otuđiti. Oni pripadaju državi Kosovo, njenim građanima bez razlike, čuvani su i zaštićeni zakonima i Ustavom Kosova. Za imovinu Kosova su odgovorni građani Kosova i njene institucije”, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Dodaje se takođe da su napori Kosova da bude deo međunarodnih organizacija, uključujući i UNESCO.

“Prepreke na putu Kosova ka međunarodnom priznanju i članstvu u međunarodnim organizacijama koje nastavlja da vrši Srbija, su u suprotnosti sa principima politike dobrosusedstva, u raskoraku sa odlukom međunarodnog suda pravde procesom normalizacije odnosa u okviru dijaloga potpomognutog od strane EU i protiv procesa pomirenja naroda nakon teškog perioda istorije”, navodi su saopštenju Vlade Kosova.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže, reagujući na saopštenje kosovske Vlade da je da je to prvo veliko priznanje za ovo filmsko ostvarenje.

“Nastavićemo da podržavamo projekte koji otkrivaju istinu o našem nasleđu na Kosovu i Metohiji”, rekao je Marko Đurić za Tanjug i čestitao ekipi koja je realizovala film.

Film "Kosovo – momenat u civilizaciji" prikazuje srpsku kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji kao deo šire kampanje Srbije protiv članstva Kosova u Unesku.

Reditelj filma Boris Malagurski rekao je da je ideja filma da se prikaže ugroženost, ali i lepota srpske baštine na KiM.

Kancelarija za KiM projektno je podržala snimanje ovog filma.Ostale vesti

Lajčak i Bilčik razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak razgovarao je u ponedeljak u Bratislavi sa specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom o dijalogu Beograda i Prištine i postignutom sporazumu u Ohridu.

  • 28.03.2023
Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023