Za teritorijalnu razmenu sa Srbijom 45% kosovskih Albanaca

Sprovedena elektronska anketa pokazuje da ima 14% neodlučnih po pitanju razmene teritorije sa Srbijom. Kosovske Albance privlači ideja da Vašington stoji iza ovog dogovora, sumnjičavi su prema Tačijevim motivima i plaše se oklevanja institucija EU.

Podeli ovaj članak sa:
 • Priština (Foto arhiva Kim)

Na osnovu elektronske ankete koju je Eduard Zalošnja uradio za časopis na engleskom u Tirani, ispostavilo se da je 45% albanske populacije na Kosovu za razmenu teritorije sa Srbijom, pod uslovom da ona zvanično prizna državu Kosovo. S druge strane, 41% je protiv razmene, bez obzira na cenu. Neodlučnih je 14%, prenosi Koha.net.

Pošto je anketa bila elektronska, a upitnik na albanskom jeziku, velika je verovatnoća da se odgovore davali samo kosovski Albanci koji imaju pristupom Internetu i društvenim mrežama. Pripadnici manjina na Kosovu i kosovski Albanci bez pristupa internetu nisu mogli da učestvuju u anketi. Međutim, imajući u vidu visoku penetraciju interneta i mobilne telefonije među kosovskim Albancima, može se reći da rezultati ankete sa velikom aproksimacijom predstavljaju mišljenje albanskog stanovništva na Kosovu, preneo je Albanian Free Press.

Činjenica da deo stanovništva kosovskih Albanaca koji podržava teritorijalnu razmenu sa Srbijom (pod uslovom da ona zvanično prizna državu Kosovo) nije dostigao kritičnu tačku od 50% predstavlja problem za sporazum koji eventualno mogu potpisati Tači i Vučić. Da bi njihov sporazum bio smislen i dugotrajan, više od 50% kosovskog albanskog stanovništva trebalo bi da se složi sa tim, navodi se u analizi ankete.

Izgleda da je ideja o razmeni teritorija između Srbije i Kosova najpre razmatrana na Helsinškom sastanku sa Trampom i Putinom, jer su posle njega Tači i Vučić izneli ideju "korekcije granica" u zamenu za zvanično priznanje Kosova iz Srbije. Signali iz Vašingtona i Moskve povrđivali su takav dogovor. Ali Tači, čini se, do sada nije bio ubedljiv, kako za kosovsku javnost, tako i za evropske komesare.

Kosovski Albanci koji se protive ideji teritorijalne razmene sa Srbijom (41%), ne vide punu transparentnost kod Tačija, iako prepoznaju oklevanje EU. Neodlučnim ispitanicima (14%) je privlačna ideja da je Vašington iza ovog dogovora, ali su takođe sumnjičavi prema Tačijevim motivima.

Bez ubeđivanja 14 odsto neodlučnih, Tačiju je bolje da ne potpiše sporazum sa Vučićem, uprkos Trampovom pozivu da to učine u Beloj kući, zaključuje autor analize.

Ostale vesti

 • Haradinaj u

  Haradinaj u "Trepči

  kosovski premijer Ramuš Haradinaj obišao je rudnik "Trepča", povodom 30 godina od štrajka glađu rudara albanske nacionalnosti, zbog navodno neustavne odluke Beograda da Kosovu ukine autonomiju. Haradinaj je rekao da je najbolji način da se tadašnje žrtvovanje rudara Albanaca u rudniku Stari trg nagradi "lavovska" borba da se Trepči vrati život.

 • Kosovska policija zaplenila kamion robe sa teritorije centralne Srbije?

  Kosovska policija zaplenila kamion robe sa teritorije centralne Srbije?

  Kosovska policija prekršila je sporazum o kretanju u pograničnom pojasu i ilegalno ušla na teritoriju centralne Srbije odakle je zaplenila jedan kamion sa robom, tvrdi vlasnik tog kamiona, S.D. Iz Kosovske policije nema zvaničnog komentara na navode, ali u izveštaju tvrde da je kamion zaplenjen u Šarpelju koji pripada rejonu Leposavića.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane