Vesti
Politika

„Za primenu sporazuma o energetici neophodne ozbiljnije pripreme“

Regulisati infrastrukturne probleme u elektromreži (zastarela brojila zameniti novim, uvesti brojila u domaćinstvima koja ih ne poseduju, odnosno legalizovati ilegalne priključke), jedna je od preporuka studije „Mrak i tišina nakon Briselskog sporazuma“ koja je predstavljena danas u prostorijama EU info centra u Severnoj Mitrovici.
„Za primenu sporazuma o energetici neophodne ozbiljnije pripreme“
Sa današnje konferencije (Foto TV Mir)

Studija je predstavljena u danu kada su pregovarači Beograda i Prištine, posle 14 meseci zastoja, imali još jednu rundu dijaloga na kojoj je energetika bila jedna od tema.

U preporukama studije je istaknuta neophodnost sprovođenja informativne kampanje i priprema šire javnosti za naplatu električne energije uz otpis dosadašnjih dugovanja koja imaju građani na severu Kosova.

„Briselskim sporazumom o energetici je predviđeno osnivanje kompanija EPS Trgovina i Elektrosever koje bi se bavile distribucijom i naplatom električne energije na severu Kosova. Pre ili kasnije će biti uspostavljeno plaćanje ove usluge, s toga bi donosioci odluka trebalo blagovremeno da obaveste javnost o daljim koracima tokom primene ovog sporazuma“, kaže Snežana Đapić, jedna od autorki istraživanja.

U istraživanju su navedeni i podaci iz 2016. godine kada je više od pedest odsto ispitanika severa Kosova priznalo da ima neka dugovanja za struju.

Sanja Sovrlić koja je, takođe, autorka ovog istraživanja smatra da bi trebalo izvući pouke iz primene sporazuma o telekomunikacijama, posebno zato što se radi o kompleksnijoj oblasti.

„Uspostavljanju kompanija za distribuciju i naplatu električne energije bi trebalo da prethode radovi na infrastrukturi, kao što je zamena brojila, legalizacija ilegalnih priključaka, obnavlajanje zastarele elektromreže. To bi doprinelo kvalitetnijem obračunu utroška električne energije i bilo bi lakše uspostaviti naplatu, kada do toga dođe“, smatra Sovrlić.

Kada su telekomunikacije u pitanju autorke istraživanja kao ključni problem ističu to što kompanija MTS DOO ima privremenu dozvolu za rad za mobilnu telefoniju.

„Ono što građane u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu najviše brine jeste da li će razgovore sa svojim prijateljima i rođacima u Srbiji, nakon tog perioda, plaćati cenu rominga kao prema inostranstvu“, ističe Sovrlić.

U skladu sa tim je izrađena preporuka za telekomunikacije kojim istraživači zastupaju ideju da je neophodno ostvariti kontinuitet u kvalitetu i cenama usluga telekomunikacionog operatera MTS DOO po isteku perioda za licenciranje, zadržavanjem prava na komunikaciju unutar „mts“ mreže jednakih sa korisnicima usluga u Srbiji.

Studija „Mrak i tišina nakon Briselskog sporazuma“ je dostupna na srpskom, engleskom i albanskom na sledećem linku: http://crnobelisvet.com/mrak-i-tisina-nakon-briselskog-sporazuma/ž

Istraživanje je deo projekta „Da li vidimo i kako se čujemo nakon Briselskog sporazuma? – Analiza sporazuma o energetici i telekomunikacijama“ koji je sproveo Radio Mir a finansijski podržala Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS).

 Ostale vesti

Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021