Vesti
Politika

"Za mene nije bilo dijaloga, bilo je devijantnog procesa"

Ramuš Haradinaj, nazvao je dosadašnji proces dijaloga sa Beogradom "devijantnim" i dodao da mu je drago što je, kako je kazao, stigao tamo gde je stigao.
Ramuš Haradinaj (Foto Kim)

Kako je preneo prištinski Zeri, Haradinaj je rekao da mu ne smeta da ima ulogu u tom dijalogu, ali tvrdi da se oko toga nije trudio.

"Za mene nije bilo dijaloga, bilo je devijantnog procesa, drago mi je da je taj proces stigao tamo gde je stigao. Zahvaljujem opoziciji na podršci koju nam je pružila da branimo teritorijalni integritet, pitanje granica. Mislim da je ovo istorijska pobeda", dodao je Haradinaj.

Povodom presude kosovskog ustavnog suda o neustavnosti prištinskog tima za dijalog sa Beogradom, Haradinaj je rekao da je sud zapravo utvrdio da ključnu ulogu u vođenju spoljne politike Kosova ima vlada.

Haradinaj sa ambasadorima zemalja Kvinte o stanju na severu

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, razgovarao je u Prištini sa ambasadorima zemalja Kvinte, koje je, kako kaže, informisao o akcijama preduzetim za snabdevanje građana u četiri srpske opštine na severu Kosova svim neophodnim potrebštinama.

Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu napisao da je ambasadore zemalja Kvinte informisao i o, kako navodi, posvećenosti kosovske vlade sprovođenju zakona i redu na tom području.

Sastanku je prisustvovala i šefica kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova.

"Nema razloga za krizu, takse ostaju"

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj poslao je, kako je rekao, pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome ga praktično optužuje da je zbog taksi napravio plan veštačkog izazivanja humantarne krize i destabilizovanja severa Kosova i Metohije.

Haradinaj je na pres konferenciji, na srpskom jeziku, rekao da je uputio pismo Vučiću, kao i da je o tom planu Beograda informisao zemlje Kvinte.

"Građani severa ne mogu da budu taoci. Oni su taoci ove situacije i nije u redu da se to forsira", kazao je Haradinaj.

O ukiradnju taksi nema govora, ali će prištinska vlada, kako je rekao Haradinaj biti tu za građane severa ako im bilo šta treba, uključujući i mobilne prodavnice.

"Nije nam namera da otežavamo život građanima na Severu i ne razumemo plan Srbije da silom uvozi robu na Kosovo. Ne može silom, vreme za silu je prošlo. Ako napravimo dogovor za međusobno priznaje u postojećim granicama onda mogu i ekonomski odnosi i slobodna trgovina", rekao je Haradinaj.Ostale vesti

Vučić: Teško leto i jesen po pitanju Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da zemlju očekuju "teško leto i jesen" po pitanju Kosova.
  • 07.07.2020
Lajčak s nemačkim zvaničnicima uoči dijaloga Beograda i Prištine
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak razgovarao je u Berlinu o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine s nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom, šefom diplomatije Hajkom Masom i savetnikom Angele Merkel za spoljne poslove Janom Hekerom.
  • 07.07.2020
Makron dočekao Hotija u Jelisejskoj palati
Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je danas premijera Kosova Avdulaha Hotija u Jelisejskoj palati, preneo je Hoti na Tviteru.
  • 07.07.2020
Dijalog Prištine i Beograda: Start ili reset

Posle višegodišnje pauze Evropska unija će krajem ove nedelje ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine sa mrtve tačke. Iako su, zvanično, poslednji razgovori održani 2018. godine, suštinski dijalog ne postoji od kraja 2015. Ubrzanje nastavka dijaloga sledi nakon formiranja nove vlasti u Prištini, popuštanja kosovske strane u vezi sa taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i neuspelog pokušaja Vašingtona da pregovore oživi "na svom terenu".

  • 07.07.2020
Hoti u Parizu sa Makronom, Vučić u četvrtak
Kosovski premijer Avdulah Hoti sastaće se danas u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. 
  • 07.07.2020
Vučić i Hoti 12. jula u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedelju 12. jula, saopštila je Evropska komisija.
  • 06.07.2020