Vesti
Politika

"Za mene nije bilo dijaloga, bilo je devijantnog procesa"

Ramuš Haradinaj, nazvao je dosadašnji proces dijaloga sa Beogradom "devijantnim" i dodao da mu je drago što je, kako je kazao, stigao tamo gde je stigao.
Ramuš Haradinaj (Foto Kim)

Kako je preneo prištinski Zeri, Haradinaj je rekao da mu ne smeta da ima ulogu u tom dijalogu, ali tvrdi da se oko toga nije trudio.

"Za mene nije bilo dijaloga, bilo je devijantnog procesa, drago mi je da je taj proces stigao tamo gde je stigao. Zahvaljujem opoziciji na podršci koju nam je pružila da branimo teritorijalni integritet, pitanje granica. Mislim da je ovo istorijska pobeda", dodao je Haradinaj.

Povodom presude kosovskog ustavnog suda o neustavnosti prištinskog tima za dijalog sa Beogradom, Haradinaj je rekao da je sud zapravo utvrdio da ključnu ulogu u vođenju spoljne politike Kosova ima vlada.

Haradinaj sa ambasadorima zemalja Kvinte o stanju na severu

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, razgovarao je u Prištini sa ambasadorima zemalja Kvinte, koje je, kako kaže, informisao o akcijama preduzetim za snabdevanje građana u četiri srpske opštine na severu Kosova svim neophodnim potrebštinama.

Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu napisao da je ambasadore zemalja Kvinte informisao i o, kako navodi, posvećenosti kosovske vlade sprovođenju zakona i redu na tom području.

Sastanku je prisustvovala i šefica kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova.

"Nema razloga za krizu, takse ostaju"

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj poslao je, kako je rekao, pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome ga praktično optužuje da je zbog taksi napravio plan veštačkog izazivanja humantarne krize i destabilizovanja severa Kosova i Metohije.

Haradinaj je na pres konferenciji, na srpskom jeziku, rekao da je uputio pismo Vučiću, kao i da je o tom planu Beograda informisao zemlje Kvinte.

"Građani severa ne mogu da budu taoci. Oni su taoci ove situacije i nije u redu da se to forsira", kazao je Haradinaj.

O ukiradnju taksi nema govora, ali će prištinska vlada, kako je rekao Haradinaj biti tu za građane severa ako im bilo šta treba, uključujući i mobilne prodavnice.

"Nije nam namera da otežavamo život građanima na Severu i ne razumemo plan Srbije da silom uvozi robu na Kosovo. Ne može silom, vreme za silu je prošlo. Ako napravimo dogovor za međusobno priznaje u postojećim granicama onda mogu i ekonomski odnosi i slobodna trgovina", rekao je Haradinaj.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020