Vesti
Politika

Za kršenje ustavnog poretka Kosova osumnjičeno 58 Srba

Vršilac dužnosti komandira policijske stanice Mitrovica Sever major Goran Živković, potvrdio je na sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica da postoji spisak Srba koji se sumnjiče za rušenje ustavnog poretka Kosova, pokušaj teškog ubistva i druga krivična dela. U toku je uručivanje poziva licima sa tog spiska.
Za kršenje ustavnog poretka Kosova osumnjičeno 58 Srba
Kosovska Mitrovica (Foto Igor Vuković)

"Spiskovi postoje, ima 58 osoba "za rušenje sistema Republike Kosovo" i još dva-tri dela imaju. Još jedan spisak od 14 osoba gde se navodi "za pokušaj teškog ubistva". Znači, to je na teritoriji celog severnog dela: Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Mitrovica. Stanicama su data imena da podele pozive tim licima, stanica na tome radi, to nikakva tajna nije. O kakvim se predmetima radi, stanica nije upoznata sa elementima krivičnih dela, niti u koje su vreme urađena, ni kada je rađeno, mi nemamo te podatke", kazao je Živković, ne navodeći druge detalje.

Lica sa spiska, kako je ranije potvrđeno iz Srpske liste, ali i tokom današnje sednice, dovode se u vezu sa prošlogodišnjom krizom na severu Kosova u vezi sa registarskim tablicama, kada je kosovska vlada donela odluku o prestanku važenja srpskih tablica gradova na Kosovu, nakon čega je kao rešenje uveden režim stikera.

Radojević: Nema komunikacije sa centralnim nivoom

Spisak je bio glavna tema obraćanja i odbornika koji su, kao i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, više puta istakli da je protest bio miran i da nije zabeležen nijedan incident.

"Dvadeset godina radim u ovim institucijama, 18 godina sam proveo u bezbednosnom sektoru i bezbednosnim institucijama i najiskrenije mogu reći da do sada ovakvu situaciju nismo imali, da jednostavno ne postoji komunikacija sa centralnim nivoom, sa centralnim vlastima, da jednostavno centralne vlasti opštine sa srpskom većinom ne tretiraju ravnopravno, kao ostale opštine. Postavlja se pitanje da li su građani u ovim opštinama ravnopravni građani, kao i svi ostali građani Kosova. Sa pravom se postavlja to pitanje. Naša je obaveza da mi to pitamo i Prištinu", kazao je Radojević.

On je istakao je da su protesti bili isključivo reakcija na, kako je rekao, jednostranu odluku Prištine kojom je ukinuta sloboda kretanja Srbima na severu.

"Takve odluke se ne donose ako se razmišlja o interesima građana", kazao je Radojević.

"Od vas, odbornika, molim vas i tražim da budete sa našim sugrađanima, da razgovarate sa njima, na kraju krajeva, to je i naša obaveza. Naša ispružena ruka i dalje stoji u vazduhu, ko želi da razgovara sa nama, vrata su otvorena, mi smo uvek spremni i za razgovor i za dijalog, sve u interesu naših građana, bez obzira na to da li se radi o Srbima, Albancima, Romima, Gorancima, naša je obaveza da vodimo računa o svim našim sugrađanima", dodao je.

Milanović: Građani nisu "rulja" i "huligani"

Nešto više detalja o spisku osumnjičenih izneo je odbornik Nebojša Milanović. Kazao je da se građani sumnjiče za "zločinačko udruživanje", te da se za građane koriste termini "rulja" i "huligani".

On je, kako je istakao, javno postavio pitanje Upravi za istraživanje teških zločina u Prištini u vezi sa građanima koji su osumnjičeni za, kako je rekao, "zločinačko udruživanje u vršenju krivičnih dela".

"Za taj termin ’zločinačko udruživanje’ čuo sam i video da se koristi pred Međunarodnim sudom pravde. Nije valjda da su učesnici mirnog protesta teški zločinci, po rečima Uprave iz Prištine".

"Dalje u tekstu, Uprava za istraživanje teških krivičnih dela za narod koristi termine ’rulja’, ’huligani’ i tako dalje. Da li je to ta dobra volja i uvažavanje srpskog naroda, tolerancija i zajednički suživot? Ne verujem, a i ne možete naći stanovnika Severne Mitrovice kojeg ćete u to uveriti posle ovih reči", dodao je.

I Milanović je istakao da tokom prošlogodišnjih protesta nijedno policijsko vozilo nije oštećeno, te podsetio na video zapis na kojem se vidi, kako je i sam rekao, dogovaranje neformalnih pravila protesta.

"Koja su na zadovoljstvo sve strane ispoštovale", naveo je on.

"Spisak Srba za eliminaciju koji su sastavili gospodin Kurti i njegova Uprava za teške zločine imaće teške posledice na poverenje Srba u kosovske institucije, a pogotovu na saradnju sa tim institucijama. Samo jedno hapšenje sa spiska, situacija će izgubiti kontrolu, šta posle i ko će biti kriv za takve postupke", upitao je, dodajući da izražava "duboko žaljenje i protest", te predložio formiranje Radnog tela koje će sačiniti akt koji će biti dostavljen na adrese svih međunarodnih institucija i Aljbina Kurtija.

Izveštaj vršioca dužnosti komandira

Na sednici SO-a major Živković je predstavio izveštaj o bezbednosnoj situaciji u Severnoj Mitrovici, koju je ocenio kao zadovoljavajuću. Nije bilo, kako je rekao, međunacionalnih incidenata, kao ni teških krivičnih dela. Zabeleženo je i smanjenje krivičnih dela u odnosu na pretprošlu godinu.

"U toku četiri meseca, imamo 78 slučajeva otvorenih od januara do kraja aprila 2022. godine. Pretnje - 6 slučajeva, 11 slučajeva nasilja u porodici, teška krađa - 6, krađa predmeta - 8 i uništenja i oštećenje imovine - 9. Rasvetljavanje je 60% što se tiče prijava protiv NN lica", kazao je Živković.

Kao probleme je istakao neprohodnost ulica, nepropisno parkiranje vozila, navodeći da će policija sa opštinom nastojati da reši taj problem, kao i postavljanje saobraćajnih znakova na ulici.

Deo teritorije "izgubljen"

"Možemo reći da smo od ove godine izgubili teritoriju Suvog Dola, Vinarca, do Čabre koju smo nekad držali i koja je bila u našoj nadležnosti. Sada je ista teritorija u nadležnosti Južne stanice Mitrovica. Tako da još i ne znamo koju teritoriju obuhvatamo, jer katastarski još to nije određeno. Držimo još Brđane i Doktorsku dolinu, a gde je granica, ne znamo ni mi, ni Južna stanica", kazao je Živković.

Na sednici je predstavljen i rezime godišnjeg izveštaja o radu SO Severna Mitrovica za 2021. godinu, koji sadrži broj sednica SO, sednica odbora, javnih skupova, izveštavanja gradonačelnika, usvojenih akata i slično. Donesena je i odluka o prenosu opštinskih prihoda iz 2021. u 2022. godinu - 103.791,92 iz kategorija roba i usluga, subvencija, renoviranja kuća i stambenih objekata za socijalne kategorije građana.

Današanja sednica SO-a je bila peta po redu, četvrta je održana juče.Ostale vesti

Vučić: Situacija sve komplikovanija

Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.

  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022
Objavljeno uputstvo o regulisanju cena naftnih derivata na Kosovu
Kosovska vlada objavila je detalje Administrativnog uputstva o regulisanju cena naftnih derivata i obnovljivih goriva, usvojenog na ovonedeljnoj sednici kosovske vlade.
  • 24.06.2022