Vesti
Politika

Za gradonačelnika Severne Mitrovice prijavljena četiri kandidata

Kancelarija za registraciju političkih partija i potvrđivanje primila je četiri prijave za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, potvrdio je za Kontakt Plus član CIK-a Nenad Rikalo.
Za gradonačelnika Severne Mitrovice prijavljena četiri kandidata
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Prijavljeni kandidati su Milan Radojević iz političke partije Srpska lista, Dušan Milunović, nezavisni kandidat, Fljorent Azemi iz političke partije PDK i Erden Atić iz političke partije Pokret Samoopredeljenje.

Prema rečima Nenada Rikala, opštinska izborna komisija je formirana i počela je sa radom 27. oktobra.

Komisiju, koja broji devet članova, čine predstavnici političkih partija i članovi koji imaju iskustva sa prethodnih izbora.

Tačan broj biračkih mesta još nije utvrđen. Takođe, još nije određeno da li će i na koji način Misija OEBS biti uključena u izborni proces.

Rikalo je dodao da će birački spisak biti usvojen dve nedelje pre dana održavanja izbora, odnosno 12 novembra.

Rok za predaju kandidatura za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo, istekao je danas.

Vanredni izbori, zakazani za 29. novembar, organizuju se nakon što su čelnici opština Severna Mitrovica i Podujevo, Goran Rakić i Agim Veljiu, prešli na funkcije u vladi u Prištini.

Predizborna kampanja počinje 12. novembra, a završava se 27. novembra.

Rok za potvrđivanje kandidata za predsednika opštine je 2. novembar, dok je 4. novembar poslednji datum za odustajanje od učešća na izborima.

Akreditacija posmatrača traje do 21. novembra.

Kosovski predsednik Hašim Tači raspisao je 20. oktobra vanredne izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.

Severna Mitrovica ostala je bez predsednika nakon što je Goran Rakić iz Srpske liste postao zamenik kosovskog premijera i ministar administracije lokalne samouprave u Vladi Avdulaha Hotija.

Vršilac dužnosti predsednika opštine Severna Mitrovica od sredine juna je Aleksandar Spirić.

Podujevo ide na izbore iz istog razloga, jer je Agim Veljiu iz redova Demokratskog saveza Kosova u februaru podneo ostavku na to mesto, kako bi preuzeo dužnost ministra unutrašnjih poslova.

Prijava, odnosno registracija za glasanje putem pošte na izborima za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo počela je danas, saopšteno je iz kosovske Centralne izborne komisije (CIK).

 Ostale vesti

Studija za EP: Dezinformacije srušile Vladu Aljbina Kurtija
Dezinformacije su imale direktne političke implikacije na Kosovu, gde su dovele i do pada Vlade Aljbina Kurtija, navodi se u studiji o ulozi lažnih vesti na Zapadnom Balkanu, predstavljenoj u Evropskom parlamentu.
  • 05.12.2020
Odbornica Zdravković: Lekari doživeli linč, odgovornost medija
Odbornica SLS-a u SO Gračanica Milena Zdravković pružila je danas podršku svojim kolegama odbornicima Ratku Pereniću i Draganu Periću koji su na prošlom zasedanju govorili o lošoj situaciji u zdravstvu. Ona je kazala da su mediji „napravili spektakl“ zbog kojeg su dvojica lekara doživela linč. Budimir Ničić poručuje da novinari izveštavaju o onome što se dešava na sednici, a da je „na publici da proceni ko pravi spektakl“.
  • 04.12.2020
Skupština Kosova usvojila Zakon o ekonomskom oporavku

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas Nacrt zakona o ekonomskom oporavku. Zakon je usvojen sa 72 glasa za i nijednim protiv.

  • 04.12.2020
SO Gračanica: Radikalno ili institucionalno rešavanje problema u Kišnici? Policija ćuti
Žučna rasprava o bezbednosnoj situaciji u Kišnici kod Gračanice obeležila je današnju sednicu lokalnog parlamenta. Odbornica Snežana Jovanović je kazala da „ukoliko se problem ne reši institucionalno, onda će se rešiti radikalno“. „Bilbord nikoga nije plašio“, navodi albanski odbornik Granit Gaši.
  • 04.12.2020
Stano: Pregovarači BG i PR u četvrtak u Briselu
Portparol EU Peter Stano, potvrdio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će se 10. decembra u Briselu nastaviti razgovori delegacija Beograda i Prištine na tehničkom nivou.
  • 04.12.2020
CIK objavio konačne rezultate izbora
Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) objavila je danas konačne rezultate vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.
  • 03.12.2020