Vesti
Politika

"Za genocid na Kosovu ne treba da pitate dedu i pradedu..."

Kosovski zvaničnici iz dana u dan ponavljaju da je "Srbija počinila genocid na Kosovu" tokom ratnih sukoba. Ministar policije Dželjalj Svećlja kaže da se "Kosovo oslobodilo genocidnog režima Srbije", dok premijer Kosova Aljbin Kurti ističe da "nam ne trebaju knjige iz istorije da potvrde da se genocid dogodio", te da će se i to desiti jednog dana.
Aljbin Kurti (Foto Kim)

Od stupanja na dužnost premijer Aljbin Kurti i predsednica Kosova Vjosa Osmani koriste gotovo svaku priliku da kažu da je "Srbija počinila genocid na Kosovu", iako to nije dokazao nijedan ni domaći, a ni međunarodni sud. Kurti je to ponovio i tokom jučerašnje posete hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, a tokom današnje konferencije za novinare u Prištini je na pitanje novinarke RTV Kim -" Ko je potvrdio da je na Kosovu počinjen genocid?", odgovorio:

"Što se tiče genocida na Kosovu, ne radi se o genocidu iz 19. veka, nego se radi o genocidu koji smo mi doživeli, svi ovde u našim životima. Dakle, nema potrebe da pitamo ni dedu, ni pradedu, niti da čitamo knjige iz istorije, nego ovde mi imamo u kolektivnom sećanju šta se desilo 98. i 99. godine, a posebno u proleće 1999. godine kada je Srbija, odnosno Miloševićeva Jugoslavija bila bombardovana od strane NATO-a, šta su radili srpske snage na terenu. Za nas nema sumnje da je to bio genocid i doći će dan kada će se to potvrditi i onima koji ili nisu videli ili ne žele da vide", kazao je Kurti.

Slične poruke danas je uputio i ministar policije u Kurtijevoj vladi Dželjalj Svećlja.

"Mi smo se oslobodili od srpskog genocidnog režima koji nije uzeo u obzir ni doba ni rod oko ispunjavanja svojih ciljeva. Za svu materijalnu i duševnu štetu što je nanela kosovskom stanovništvu Srbija se nije izvinila a takođe nije optužila zvršioce tih zločina, kriminalce. Najviše su koristili zločine protiv žena i muškaraca za svoje ratne ciljeve", kazao je Svećlja na obeležavanju godišnjice od usvajanja Rezolucije Saveta bezbednosti 1325 o ženama, miru i bezbednosti.

U kampanji o počinjenom genocidu osim Kurtija, Osmani i Svećlje, uključen je i predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca. Srpski analitičari smatraju da takve izjave loše utiču na međuetničke odnose na Kosovu, te da su veoma opasne.Ostale vesti

Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022
Petković: Za opštinu Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je posetu severu započeo u selu Trkose u Opštini Leposavić.
  • 12.08.2022