Vesti
Politika

"Za genocid na Kosovu ne treba da pitate dedu i pradedu..."

Kosovski zvaničnici iz dana u dan ponavljaju da je "Srbija počinila genocid na Kosovu" tokom ratnih sukoba. Ministar policije Dželjalj Svećlja kaže da se "Kosovo oslobodilo genocidnog režima Srbije", dok premijer Kosova Aljbin Kurti ističe da "nam ne trebaju knjige iz istorije da potvrde da se genocid dogodio", te da će se i to desiti jednog dana.
Aljbin Kurti (Foto Kim)

Od stupanja na dužnost premijer Aljbin Kurti i predsednica Kosova Vjosa Osmani koriste gotovo svaku priliku da kažu da je "Srbija počinila genocid na Kosovu", iako to nije dokazao nijedan ni domaći, a ni međunarodni sud. Kurti je to ponovio i tokom jučerašnje posete hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, a tokom današnje konferencije za novinare u Prištini je na pitanje novinarke RTV Kim -" Ko je potvrdio da je na Kosovu počinjen genocid?", odgovorio:

"Što se tiče genocida na Kosovu, ne radi se o genocidu iz 19. veka, nego se radi o genocidu koji smo mi doživeli, svi ovde u našim životima. Dakle, nema potrebe da pitamo ni dedu, ni pradedu, niti da čitamo knjige iz istorije, nego ovde mi imamo u kolektivnom sećanju šta se desilo 98. i 99. godine, a posebno u proleće 1999. godine kada je Srbija, odnosno Miloševićeva Jugoslavija bila bombardovana od strane NATO-a, šta su radili srpske snage na terenu. Za nas nema sumnje da je to bio genocid i doći će dan kada će se to potvrditi i onima koji ili nisu videli ili ne žele da vide", kazao je Kurti.

Slične poruke danas je uputio i ministar policije u Kurtijevoj vladi Dželjalj Svećlja.

"Mi smo se oslobodili od srpskog genocidnog režima koji nije uzeo u obzir ni doba ni rod oko ispunjavanja svojih ciljeva. Za svu materijalnu i duševnu štetu što je nanela kosovskom stanovništvu Srbija se nije izvinila a takođe nije optužila zvršioce tih zločina, kriminalce. Najviše su koristili zločine protiv žena i muškaraca za svoje ratne ciljeve", kazao je Svećlja na obeležavanju godišnjice od usvajanja Rezolucije Saveta bezbednosti 1325 o ženama, miru i bezbednosti.

U kampanji o počinjenom genocidu osim Kurtija, Osmani i Svećlje, uključen je i predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca. Srpski analitičari smatraju da takve izjave loše utiču na međuetničke odnose na Kosovu, te da su veoma opasne.Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021