Vesti
Politika

"Za dva meseca sporazum o zakupu ćelija za zatvorenike iz Danske"

Krajem prošle godine ministri pravde Kosova i Danske potpisali su sporazum o zakupu 300 zatvorskih ćelija za danske zatvorenike, od čega bi Kosovo u narednih deset godina imalo korist od 210 miliona evra. Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiu rekla je da očekuje da će ovaj sporazum biti finalizovan sredinom maja meseca.

Ministar pravde Danske Nik Hekerup i ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiu (Foto Medija centar))

"Naš cilj je da ovaj sporazum bude finalizovan u narednih mesec dana. Kada centar bude spreman, dovodimo zatvorenike, ali tek treba da se odredi datum za ratifikovanje sporazuma u skupštinama i Kosova i Danske. Sporazumi sa ozbiljnim prijateljskim zemljama doprinose razvoju i napretku naših država", rekla je Hadžiu.

Ministar pravde Danske Nik Hekerup rekao je da će sporazum o zakupu zatvora za zatvorenike iz Danske produbiti saradnju između Kosova i Danske i da će ona ubuduće biti proširena i na druge oblasti.

"Danska je imala šira angažovanja na Kosovu, kako sa vojnog, civilnog, diplomatskog aspekta. Kako bismo osnažili saradnju između Daske i Kosova nastavićemo da radimo na kontinuiranoj promociji demokratije, vladavine zakona i ljudskih prava“, kazao je Hekerup.

Hekerup je dodao da će ovaj sporazum između Kosova i njegove zemlje omogućiti Danskoj da bude „glasnija“ u podršci Kosovu.

"U ovom trenutku kada je svet u velikim poteškoćama, važno nam je da vidimo veliku posvećenost i angažovanje Kosova za ulazak u NATO i EU i želju da postane deo zapadnoevropskih vrednosti. Verujem da će nam ovaj sporazum omogućiti da zaštitimo interese Kosova u različitim oblastima, uključujući i aspekt liberalizacije viza, za koju razumem da je veoma važna tema i tema o kojoj ću razgovarati u Danskoj“, rekao je Hekerup.

Kazneno-popravni dom koji će biti iznajmljen danskoj državi nalazi se u selu Pasjak, u blizini Gnjilana.Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022