Vesti
Politika

Vulin: ZSO da se formira što pre

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je da Zajednica srpskih opština treba da se formira što pre i da je “Srpska” spremna na koalicije radi objedinjavanja svih Srba.
Vulin: ZSO da se formira što pre
Aleksandar Vulin (Foto arhiva KIM)

Vulin je rekao da se konstitutivna sednica Zajednice srpskih opština očekuje krajem januara ili počekom februara sledeće godine i naglasio da je potrebno da se ZSO formira što pre, jer to unapređuje položaj Srba u svakom pogledu.

"Opštine na Kosovu i Metohiji imaju rok od 30 dana da formiraju svoje većine, posle tog roka većine će se izjasniti o ZSO. Dakle teoretski može i pre. Što se tiče Vlade Srbije, kada bi bilo moguće želeli bismo da se formira već sutra", kazao je Vulin.

Vulin je rekao i da je uveren da će svih deset opština ući u Zajednicu srpskih opština ali i da će se velika borba voditi oko statuta, koja će sve ovlašćenja ući u nju, kako će zaživeti i šta će se dalje dešavati.

"Briselskim sporazumom je predviđeno da ZSO ima potpunu kontrolu nad urbanim planiranjem, ekonomskim razvojem, zdravstvom i školstvom", naveo je Vulin.

Vulin je rekao i da je "Srpska" spemna na koalicije, jer je cilj objedinjavanje svih Srba.

"Očekujem da će ostale srpske liste biti raspoložene da uđu u koaliciju sa "Srpskom" i mi ćemo naravno praviti koalicije i ne samo zato što su nam potrebne, nego čak i tamo gde nam nisu potrebne. Hoćemo da objedinimo sve Srbe, "Srpska" je dobar način za to", rekao je Vulin.

Ministar Vulin je dodao i da bi bilo prilično logično da sedište ZSO bude u severnom delu Kosovske Mitrovice ali naglašava da ljudi koji će formirati Zajednicu nisu "lutke" Beograda, već da će samostalno odlučivati.Ostale vesti

Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021
Vučić: Niko nije terao ljude na Kosovu da glasaju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko nije terao ljude u srpskim sredinama na Kosovu da izađu na lokalne izbore koji su održani u nedelju i dodao da je zadovoljan izlaznošću.
  • 19.10.2021
Kosovski MUP: Izdato preko 58.000 nalepnica
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada je izdalo 58.027 kompleta nalepnica za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koja se kreću po Kosovu, a prema sporazumu iz Brisela postignutom 30. septembra.
  • 19.10.2021
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
  • 19.10.2021