Vesti
Politika

Vulin: Zakletva je statusno neutralna

Ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin izjavio da će novoizabrani gradonačelnici sa liste "Srpska" položiti zakletvu po zakonima po kojima su izabrani na kosovskim izborima.
Vulin: Zakletva je statusno neutralna
Ministar Vulin (Foto nspm.rs)

"Gradonačelnici ’Srpske’ će položiti zakletvu po zakonima na osnovu kojih su i izabrani. Zakletva je statusno neutralna, ne pominje se Republika Kosovo, niti bilo koje drugo određenje. To je za nas sasvim prihvatljivo. Zakletvu će položiti pred odbornicima koji su učestvovali u izboru gradonačelnika", kazao je Vulin.

Kandidati "Srpske" pobedili su u devet kosovskih opština na izborima za gradonačelnike.

Komentarišući medijske spakulacije da će datum početka razgovora sa EU biti pomeren sa decembra za januar, Vulin je ocenio da tih desetak dana više ili manje ništa bitno neće promeniti, ali da je bitna poruka koja se tako šalje Srbiji.

"Na taj način nama se šalje poruka da, bez obzira na to što Srbija nije odložila izvršenje nijedne svoje obaveze, neke zemlje članice EU mogu da odlože svoje obaveze prema Srbiji", kazao je Vulin novinarima posle sastanka sa gradonačelnicima, odbornicima i simpatizerima "Srpske" u Gračanici, i istakao da kao što Srbija ima obaveze prema EU, tako i EU ima obaveze prema Srbiji.

On je ocenio da odluka, čak i o kratkom pomeranju razgovora zapravo govori da postoje neke zemlje članice EU koje ne cene sve ono što je država Srbija uradila da bi došla do te prilike i da možda ne cene ni sve ono što su Srbi na Kosovu i Metohiji uradili da bi došlo do tih razgovora.

Vulin je kazao da to eventualno pomeranje nema nikakve veze sa formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO) i da će ona biti formirana.

"ZSO je najveći uspeh srpskog naroda i njeno formiranje mora da se desi najdalje krajem januara ili početkom februara. ZSO je nešto što je dogovoreno i predviđeno i to je proceš koji se jednostavno više ne može zaustaviti", rekao je Vulin.

On je kazao da ZSO neće biti nikakva NVO, kako to neki u Prištini govore, nego da će ZSO imati četiri važna ovlašćenja nad zdravstvom, školstvom, ekonomskim razvojem i nad urbanim planiranjem.

Prema njegovim rečima, sva ovlašćenja preko toga, ili drugačija od toga, moći će da se uspostave na osnovu odluka svake od opština članica ZSO, kao i to da svaka od opština može da se odrekne neke od nadležnosti u korist ZSO.

On je kazao da će ZSO biti onakva kakva je dogovorena u Briselu i da ono što je dogovoreno u Briselu ne može da se menja ni u Prištini, ni u Beogradu.

Vulin je cenio da će ZSO biti dokaz Srpskog jedinstva, kao i mogućnost da se zakonski, politički i na svaki drugi način ostvari veza sa Srbijom, da se nastavi neprekinuto finasiranje života na Kosovu i Metohiji, da se ne gase radna mesta, da se ne gube škole, domovi zdravlja i da se nastavi sa gradnjom domova za decu, stare i raseljene.

U vezi pristupa Srba u Kosovsku policiju Vulin je kazao novinarima da taj proceš na severu još nije počeo i da se očekuje da počne naredne nedelje.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021