Vesti
Politika

Vulin: Vojska Srbije budno motri situaciju na severu

Ministar Vulin je rekao da građani na severu Kosova i Metohije "treba da znaju da Vojska Srbije budno prati bezbednosnu situaciju i da vodi računa o bezbednosti svakog Srbina u skladu sa rezolucijom 1244".
Vulin: Vojska Srbije budno motri situaciju na severu
Aleksandar Vulin (Foto Kim)

Aleksandar Vulin je, odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentariše izjave iz Nemačke da je situacija na severu Kosova napeta, rekao da nadležne službe Ministarstva odbrane prate svaki takav navod.

"Mi smo se obratili i nadležnim službama u Nemačkoj sa zahtevom da nam se objasni da ukoliko postoje neka saznanja da i mi dobijemo informaciju o tome", rekao je Vulin novinarima.

"Kada bude bilo više saznanja o toj temi moći ćemo da komentarišemo i govorimo više o tome, ali i naši građani na severu Kosova i Metohije treba da znaju da Vojska Srbije budno motri na situaciju, da vodimo računa i da se trudimo, u granicama kako nam Rezolucija 1244 nalaže, o bezbednosti svakog Srbina i svih ljudi koji žive na prostoru Kosova i Metohije. Vojska Srbije će nastaviti da budno prati bezbednosnu situaciju", izjavio je Vulin.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je svojim državljanima da se prilikom putovanja na sever Kosova informišu o bezbednosnoj situaciji.

U upozorenju se podseća da je 16. januara ubijen poznati političar kosovskih Srba Oliver Ivanović u Severnoj Mitrovici.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021