Vesti
Politika

Vulin: Srbi neće dopustiti formiranje vojske na KiM

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je da vojska na Kosovu i Metohiji, čak i po zakonima Prištine, može biti formirana samo uz saglasnost svih zajednica na KiM, a to Srbi neće nikada dopustiti.
Vulin: Srbi neće dopustiti formiranje vojske na KiM
Aleksandar Vulin (Foto arhiva Kim)

Aleksandar Vulin ističe da Srbi to nikada neće dopustiti, kao što ni Srbija neće moći samo da posmatra kako na njenoj teritoriji bez podrške SB UN i bez odluke Srba raste oružana snaga.

"Tačijeve najave da će biti pogažen sistem garancija datih od strane SB UN mora da zabrinu i UN ali i EU pa čak i NATO koji je dao garancije da se nikakve oružane snage neće pojavljivati na severu KiM bez saglasnosti gradonačelnika četiri srpske opštine", navodi ministar u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Nije slučajno, kaže, što u isto vreme Bakir Izetbegović pokušava da optuži Srbiju za genocid, u Makedoniji je uslov za formiranje vlasti osuda Srbije za 1912. u Bujanovcu se traži intervencija Albanije, a Hašim Tači najavljuje vojsku koja kao svog jedinog neprijatelja vidi Srbiju.

"Ovakve najave ostavljaju posledice i ne mogu da prođu bez odgovora. Međunarodna zajednica bi morala da ispuni svoje obaveze u skladu sa rezolucijom 1244 i obezbedi nesmetan život i mir na KiM", poručio je Vulin.Ostale vesti

Hoti otputovao u Brisel, sutra sastanak sa Vučićem
Kosovski premijer Avdulah Hoti otputovao je u Brisel na prvi sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojim međunarodna zajednica nastoji da obnovi dijalog Beograda i Prištine.
  • 15.07.2020
Jakšić: Pregovori u Briselu neće doneti ništa dobro Srbima na Kosovu
Bivši odbornik u SO Severna Mitrovica i član GI SDP Oliver Ivanović, Marko Jakšić kaže da od nastavka dijaloga Beograda i Prištine u četvrtak u Briselu ne očekuje ništa pozitivno i dobro za Srbe na Kosovu.
  • 14.07.2020
Završen drugi dan ispitivanja Tačija, nastavak u sredu
Posle šest sati okončan je drugi dan saslušavanja predsednika Kosova Hašima Tačija pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu.
  • 14.07.2020
Ambasada Velike Britanije pozdravlja nastavak dijaloga

Britanska ambasada u Prištini pozdravila je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

  • 14.07.2020
Samardžić: Vučić ponovo ide bez strategije u Brisel
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom "još 2014. godine" prihvatio obavezu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa na osnovu "pravno obavezujućeg sporazuma", kao i da na nove pregovore ponovo ide bez državne strategije i bez ijednog zahteva Srbije.
  • 14.07.2020
Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020