Vesti
Politika

Vulin: Postupak Pantića više nije važan

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin očekuje da će Centrala izborna komisija dati tumačenje situacije nastale nakon što Pantić nije preuzeo mandat, čime bi izbori za prvog čoveka te opštine bili ponovljeni, dok postupak Pantića, kako kaže, "više nije važan".
Vulin: Postupak Pantića više nije važan
Foto arhiva KIM

"Pretpostavljam da će CIK dati tumačenje da se izbori za gradonačelnika ponavljaju. To nije nešto što nam je trebalo u ovom trenutku, da trošimo energiju na nove izbore, ali sve je bolje od toga da Srbe predstavlja onaj koga nisu birali. Bolje tako, nego da se nameću rešenja", rekao je Vulin Tanjugu.

Kako gradonačelnik u severnoj Kosovskoj Mitrovici praktično nije izabran, jer Krstimir Pantić nije položio zakletvu, Vulin kaže da će se time sigurno usporiti formiranje Zajednice srpskih opština, ali da ipak očekuje da će taj zastoj biti kratak i privremen.

"Zbog toga iskreno žalim, jer mislim da će kruna svih naših napora biti formiranje Zajednice srpskih opština koja će biti novi kvalitet. Nadam se da će zastoj biti kratak i privremen i apelujem na one koji odlučuju o tome da nam što pre omoguće da rešimo procedurane uslove da bismo došli do formiranja te zajednice", istakao je Vulin.

Upitan da li ga je iznenadio postupak Krstimira Pantića, koji je podneo ostavku na mesto zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiji, a potom se nije pojavio na polaganju zakletve niti je stupio na dužnost gradonačlenika, Vulin je rekao da to "više nije važno, da je svaka ostavka lični čin, ali i politički i da je to već danas iza nas".

Na pitanje da li postoji mogućnost da bude uvedena privremena uprava i da na čelo Kosovske Mitrovice dođe Oliver Ivanović, Vulin je rekao da misli da ne postoji zakonska mogućnost za to.Ostale vesti

Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021