Vesti
Politika

Vulin poručio Haradinaju: Nek nastavi da se tuče s babama

"Srbi ne podržavaju formiranje vojske Kosova", istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.
Vulin poručio Haradinaju: Nek nastavi da se tuče s babama
Aleksandar Vulin (Foto arhiva Kim)

On je komentariso izjavu Ramuša Haradinaja koji je najavio da će Kosovo formirati vojsku ove godine i da za to ima podršku Srba sa KiM.

"Neće je formirati, a naravno da neće imati podršku Srba. Pokušali su, ali to nije država, oni nemaju ni Vojnu akademiju", kazao je Vulin i dodao da "Haradinaj bolje da nastavi da se tuče sa babama, jer je u tome jedino dobar".

Navodeći da je Haradinaj kazao da je Kosovo imalo rat sa Srbijom, Vulin je kazao da nisu imali rat sa Srbijom, već da je Srbija imala rat sa 19 zemalja NATO pakta, da nisu Albanci sa KiM vozili te avione koje, kako kaže, ni danas ne znaju da voze.

"Oni su ubijali vojnike, policajce, civile, srpske i albanske koji nisu bili uz OVK, koji nisu hteli da budu teroristi, to ste vi radili kao ubice i teroristi, što ste i danas. Žao mi je što ste nekažnjene ubice i teroristi", kazao je Vulin za TV Pink i istakao da Haradinaj nije oslobođen zato što je nevin, već zato što su ubijeni svi svedoci.

Naveo je da pokušavaju da nađu Srbe, dvojicu - trojicu, da ih školuju u Makedoniji i da misle da će na taj način pokazati da Srbi podržavaju vojsku Kosova. "Čak i po tome što oni zovu zakonima, ne mogu da formiraju vojsku bez glasanja Srpske liste, a Srpska lista neće glasati", kazao je Vulin.

Komentarišući izjavu šefice Kancelarije EU na Kosovu i Metohiji Natalije Apostolove, koja je navela da su Srbi zaslužili to što im se dešava, Vulin je upitao da li su Srbi tražili da se biber sprejem sprži šestomesečna beba, da li su zaslužili.

"Zamislite da je ona to rekla za bilo koji drugi narod na svetu, da ne kažem za nekog člana EU, bila bi povučena sa tog mesta uz strašnu osudu javnosti i više nikada ne bi mogla da se bavi javnim poslom, ali kada kažete tako ružno za Srbe, nema osude", naveo je Vulin.

On je istakao da EU mora već jednom da se izjasni da li za Srbe važe ista pravila kao za ostatak sveta i da li nas smatraju ljudima. "Ako nas smatra ljudima, neka se ponaša prema nama kao prema ljudskim bićima, kao prema narodu koji zaslužuje poštovanje. Ja sam naučio od Evrope da nema kolektivne krivice. Pa hajde pokažite mi to na delu, kažite mi postoje zločinci u srpskom narodu sa imenom i prezimenom, postoje i u albanskom narodu sa imenom i prezimenom", naveo je.

Govoreći o Vojsci Srbije, Vulin je kazao da je ona namerno decenijama planski i sistematski uništavana, a da se sada konačno obnavlja i da je politika države i predsednika Aleksandra Vučića jačanje VS. "Naravno da ćemo biti najjači u regionui. Srbija je najznačajnija u regionu i njena vojska mora da bude takva. Što budemo imali jaču vojsku imaćemo mir, sigurnost da niko neće da nas napada. Ni nas, ni Srbe ma gde živeli, jer naša je dužnost je da štitimo Srbiju i Srbe gde god oni živeli", kazao je ministar odbrane.

Najavljujući da će se danas sastati u Parizu sa ministarkom odbrane Francuske Florens Parli, Vulin je kazao da će i ovu priliku iskoristiti da naglasi da je vojska Kosova neprihvatljiva, da nikakve vojne snage neće preći na sever bez saglasnosti četiri gradonačelnika sa severa, te da se nikakva sila neće pojavljivati na KiM dok stoji rezolucija 1244, a stajaće još dugo.

Dodao je i da će zahvaliti francuskom KFOR-u, koji je dok je bio na KiM pomagao i doprinosio bezbednosti Srba u južnoj pokrajini.Ostale vesti

Kurti: Zapadni izaslanici pristrasni, dolaze sa zahtevima Srbije
Premijer Kosova Aljbin Kurti požalio se, u intervjuu za AP, na stav Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije protiv njegove zemlje, odnosno na tolerisanju "srpskog autoritarnog režima".
  • 08.06.2023
Hil: Srbija naš partner, pitanje da li je i Kurti
Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da je pitanje da li SAD mogu da računaju na kosovskog premijera Aljbina Kurtija kao partnera i dodao da se "ne seća tako dubokih podela između Prištine i Vašingtona".
  • 08.06.2023
Pukovnik Mekgregor: Kurti može otkriti da je izgubio vetar u leđa
Kurti trenutno oseća da ima mnogo vetra iza sebe, posebno zbog zbivanja u Ukrajini, ali uskoro može otkriti da je za nekoliko godina taj vetar potpuno nestao i da nikog više neće biti briga šta on radi ili želi, rekao je u intervjuu za Srpski radio Čikago pukovnik u penziji Daglas Mekgregor, vojni analitičar i viši savetnik predsednika Trampa u Pentagonu.
  • 08.06.2023
Skupština Republike Srpske usvojila Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.
  • 08.06.2023
Kosovski Albanci oprečno o nacrtu statuta ZSO Edija Rame
Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja u Skupštini Kosova Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da poslanici tog pokreta nisu videli nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) kog je predložio premijer Albanije Edi Rama. DPK smatra da ga treba podržati, a DSK da je samo Vlada Kosova nadležna za takve predloge.
  • 08.06.2023
Vulović potpisao ugovor za sanaciju puta od Gazivoda do sela Kovači
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Aleksandar Martinović i predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok Srđan Vulović potpisali su ugovor o raspodeli sredstava za projekat sanacije dela puta u opštini Zubin Potok, na deonici puta od velike brane jezera Gazivode do sela Kovači, u iznosu od 7.996.000,00 dinara, saopšteno je iz pomenutog ministarstva.
  • 08.06.2023