Vesti
Politika

Vulin: Pobeda “Srpske” dokaz da su Srbi uz Srbiju

Pobeda G.I. “Srpska” u opštinama na Kosovu dokaz je da su Srbi na Kosovu uz Vladu Srbije, poručio je ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin.
Vulin: Pobeda “Srpske” dokaz da su Srbi uz Srbiju
Foto Tanjug

Vulin je nakon drugog kruga lokalnih izbora rekao da će doći do formiranja Zajednice srpskih opština nakon što se formiraju većine u svim opštinama koje će činiti tu zajednicu, a koja će predstavljati neraskidivu vezu Srba sa Beogradom.

“Nakon što se formiraju većine u svim opštinama predviđenim briselskim sporazumom doći će do predloga statuta i onda ćemo se o njemu izjašnjvati”, rekao je Vulin za RTS.

Zajednica srpskih opština, kako je naglasio Vulin, biće nešto što prepoznaju i privremene institucije u Prištini, što priznaje i Brisel i Beograd i biće ustavni konstruktivni mehanizam za okupljanje Srba i veza sa Beogradom koja se ne može prekinuti.

“Srbi će prvi put imati mehanizam prepoznat od Ustava Srbije i priznat od celog sveta. Imaćemo 10 srpskih opština i gradonačelnike koji zvanično kazu da im je na prvom mestu Beograd i niko neće moći da im zabrani pravo da se tako osećaju”, rekao je Vulin.

Na pitanje da li će lokalnu vlast u Mitrovici formirati srpska koalicija, Vulin je rekao da je politika vlade da okupi i ujedini Srbe.

“Jedinstvo je ključna reč i jedinstvenom politikom ćemo uspeti da se izborimo za svoje ciljeve”, naglasio je Vulin.

Na pitanje da li će uspeh liste "Srpska" na izborima biti uvod u učešće na vanrednim parlamentarnim izborima ukoliko do njih dođe, Vulin je rekao da je to "nešto o čemu će se odlučivati".Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021