Vesti
Politika

Vulin: Pitanje je da li je fašizam otišao sa Kosova

Ministar za rad Srbije Aleksandar Vulin izjavio je povodom 70. godišnjice oslobođenja Kosovske Mitrovice u Drugom svetskom ratu, da je fašizam proteran oružjem, hrabrošću i silom, ali da je pitanje da li je zaista napustio Kosovo i Metohiju, Evropu i čitav svet.
Vulin: Pitanje je da li je fašizam otišao sa Kosova
Aleksandar Vulin (Foto arhiva Kim)

„Fašizam nije zastava, oznaka na rukavu, knjižica, nijedna armija ili država. Fašizam je shvatanje sveta u kome je dobro i prihvatljivo mrzeti i ubiti, u kome nema pravde, u kome se ’Bože pravde’ ne bi ni govorilo, sanjalo ili maštalo“, rekao je Vulin na svečanoj akademiji održanoj u Kosovskoj Mitrovici povodom 70. godišnjica oslobođenja od fašizma.

On je dodao da je fašizam i kada se ne zna ko je pobio srpsku decu u Goraždevcu, žeteoce u Starom Gradskom i kada za 1.000 ubijenih Srba postoje samo dve presude, a kada za stotine hiljada proteranih nema mesta u koja bi se vratili.

„Fašizam je kada se puca na povratničke kuće, kada se pale i pljačkaju, kada se 17. marta pale crkve i manastiri koje su preživele hiljadu godina“, rekao je Vulin.

Ministar je izjavio da Srbi danas žele samo pravdu Božiju, jer se, kako je rekao, u ljudsku ne uzdaju.

„Srbi traže pravdu za svoje postradale, za proterane, pobijene, za sebe. Pravdu koju su drugima uvek davali, samo se skromno, i često neuspešno nadajući da će se pravda i na njih odnositi i da će se istim aršinima meriti i njihov život i svet“, rekao je Vulin.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022