Vesti
Politika

Vulin: Odluku o ukidanju poternice može doneti samo Srbija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da treba pitati sve članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da li su upoznate sa odlukom UNMIK-a o ukidanju Interpolove poternice Ramušu Haradinaju.
Vulin: Odluku o ukidanju poternice može doneti samo Srbija
Ramuš Haradinaj prilikom hapšenja u Francuskoj (Foto bostonherald.com)

"U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija treba pitati sve članice da li je UNMIK to uradio u svoje ime - administracije na KiM ili na osnovu mandata koji ima od strane svih članica Saveta bezbednosti", rekao je Vulin gostujući u Dnevniku RTS-a.

Navodi da je Ramuš Haradinaj za Srbiju ratni zločinac i da to nikada neće prestati da bude.

"Za nas je Ramuš Haradinaj zločinac i nikada neće prestati da bude zločinac. Do pravde će se jednom doći i mi ćemo učiniti sve da tako i bude", ističe ministar.
Navodi da je UNMIK narušio svoj ugled kod Srba na Kosovu i Metohiji.

"Sa ovim potezom UNMIK-a narušen je položaj Srba na KiM jer oni jednog ratnog zločinca tako amnestiraju i pokušavaju da zaštite od pravde", rekao je Vulin.

Ukazuje je da UNMIK prekršio pravilo o statusnoj neutralnosti i dodaje da je jedini način da se ukine poternica taj da je ukine sud koji je poternicu raspisao.

"Nije UNMIK doneo poternicu već nadležni sud Republike Srbije. UNMIK to ne može i ne sme da radi. Ovim je narušen status, pravilo o statusnoj neutralnosti ono što je ključ njegovog mandata. Treba pitati sve članice Saveta bezbednosti da li su konsultovane i da li je to njihov stav", naveo je ministar.

Govoreći o vojsci najavljuje da će se nastaviti sa njenom modernizacijom.

"To govori da će vojska nastaviti da se oprema, predviđena su značajna sredstva za nabavku novih sredstava, ali i remont postojećih", rekao je Vulin.

Navodi da je najviše sredstava planirano za vazduhoplovstvo, jer je ono najskuplje i najviše je stradalo u NATO agresiji.

"Želimo da naše nebo bude sigurno i da, kao sve moderne svetske armije, možemo da kontrolišemo vazdušni prostor", rekao je ministar.

Navodi da će pored povećanja od 10 odsto koje ih očekuje od 1. januara, vojnici dobiti po 10.000 dinara i nove uniforme.

Osvrćući se na zahtev Ministarstva odbrane Srbije Vladi da se 4. decembar obeležava kao Dan ratnika - praznik posvećen palim i preživelim učesnicima ratova navodi da svaka zemlja ima dan kada se seća svojih palih boraca pa je takav dan potreban i Srbiji.

"Svaka zemlja ima dan kada se seća onih koji su se borili. Mislimo da je to potrebno Srbiji. Jedan dan za sećanje za onih koji su se borili", naveo je Vulin.

Navodi da će Zakon o ratnim veteranima biti donet i da će sva prava boraca biti predviđena i da nijedno neće biti ukinuto.

 Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023