Vesti
Politika

Vulin: Ne smemo dozvoliti smanjivanje Unmika

Ministar odbrane Aleksandar Vulin smatra da je jedna od najvećih grešaka srpske diplomatije i vlasti napravljena za vreme Borisa Tadića i Vuka Jeremića uvođenjem Euleksa i sklanjanjem Unmika sa Kosova.
Vulin: Ne smemo dozvoliti smanjivanje Unmika
Aleksandar Vulin (Foto večernji.hr)

"To je moralo da se uradi uz saglasnost Srbije i Srbija je to iz samo njoj tada poznatih razloga i ovih ljudi koji su tada bili vlasti učinila", rekao je ministar odbrane.

Vulin kaže i da Srbija ne sme dozvoliti nikakvo smanjivanje Unmika, jer "dokle god je Unmik na KiM ma koliko slabiji nego što je bio pre dolaska Euleksa Rezolucija 12 44 još uvek efektivno deluje, a u toj rezoluciji piše da je Kosovo prostor pod privremenom upravom UN".

"Dakle status nije rešen i dokle god je tako ima nade i imamo za šta da se borimo. Ako bismo mi uradili što su uradili Tadić i Jeremić i prihvatili da UN sasvim skloni sa prostora KiM, nikakve nade nema", istakao je Vulin.

Ukazao je da je u tom nastojanju, zahvaljujući politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sednici Saveta bezbednosti UN Srbija imala podršku Kine, Rusije i Kazahstana jer, kako je rekao, imamo odlične odnose sa njima, sjajnu političku i privrednu saradnju.

"To je politika srpske stolice, to je politika vođenja računa o našim interesima i kao što vidite daje rezulatate - imamo prijatelje", naveo je Vulin.

Govoreći o pravno obavezujućem sporazumu koji bi trebalo da reguliše odnose Beograda i Prištine, Vulin je rekao da će pritisaka biti i da Srbija pritiske razume, ali da ih ne prihvata.

"Pritiske razumemo i poštujemo zemlje koje vrše pritiske, one su moćne i jake, ali ih ne prihvatamo. Na čelu Srbije je Aleksandar Vučić i on je jako loš sagovornik kada pokušavate da ga ucenite ili da mu nešto naredite. Uradićemo ono što je u interesu Srbije, ono što je uskladu sa našim ustavom i zakonom, da bi sačuvali naše pravo na Kosovo i Metohiju ", istakao je ministar.

Precizirao je da sve što Srbija radi nije ni zbog evropskog puta, ni zbog, kako je rekao, bilo kakve EU, već zato što je to u našem interesu i u interesu Srba koji žive na KiM, te budućnosti nas i naše dece.

"Što se EU tiče, sjajno je što nam kažu šta žele. Vrlo često menjaju i mišljenja, pa danas žele jedno,sutra drugo, ali i tamo vladaju političari koji se biraju na nekim izborima, pa danas jesu, a sutra nisu", rekao je Vulin.

Dodao je da i u EU postoje različite opcije koje se protiv proširenje, misle da se ono treba nastaviti ili pod određenim uslovima.

"Hvala na tome što nam je rečeno 2025. ali mi politiku vodimo kako mislimo da Srbima odgovara", kazao je Vulin i dodao da sve što će Srbija uraditi biće u interesu države i sa ciljem da sačuvamo KiM.

"Postoji očigledno i snažno jezgro zemalja koje su sada na svom primeru videli šta znači secesija", rekao je Vulin, dodajući da su Španci to videli i zauzeli čvrst stav o separatizmu.

Kako je rekao, nužno je zaustaviti stvaranje "velike Albanije" na Kosovu i Metohiji, podsetivši na nedavnu izjavu predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija da će "velika Albanija" doći do Niša.

"Velika Albanija mora da bude zaustavljena i mora da bude zaustavljena na dobrobit svih balkanskih naroda. Ekspanzionizam, širenje teritorija, politika krvi i tla, otimanja - to je politika Velike Albanije", istakao je Vulin.

Takođe je osudio što Albanija i albanski predstavnici u okolnim zemljama nisu kritikovali Veseljija zbog ove izjave.Ostale vesti

Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021
Brnabićeva sa Lajčakom o dijalogu i putu ka EU
Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na dobrom i otvorenom sastanku koji su imali u Beogradu.
  • 04.03.2021
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021