Vesti
Politika

Vulin: Kosovo će biti sačuvano onoliko koliko ga budemo čuvali

Ministar za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je ponoćnoj liturgiji u manastiru Devič kod Srbice odakle je svim pravoslavnim vernicima čestitao Vaskrs.
Vulin: Kosovo će biti sačuvano onoliko koliko ga budemo čuvali
Aleksandar Vulin u Deviču (Foto Tanjug)

Vulin je uz tradicionalni pozdrav "Hristos Vaskrse" istakao da je Vaskrs prilika da se setimo i Srba uz poruku "da će KiM biti zaboravljeni samo onoliko koliko se mi usudimo da to uradimo i da će Kosovo i Metohija biti sačuvani onoliko koliko ga mi budemo čuvali".

Vulin, koji je pre ministarske funkcije obavljao dužnost direktora Kancelarije za KiM, istakao je da nema boljeg mesta da se uputi poruka mira i poruka želje za dobrim, za slobodom, želje za boljim i pravednijim životom nego sa Kosova i Metohije.

"Srbi na KiM su najnapaćeniji deo srpskog naroda i zato jesu najvoljeniji deo srpskog naroda. Vaskrs je poruka mira, Vaskrs je želja za dobrim, Vaskrs je želja za slobodom", rekao je Vulin naglasivši da se ne može reći još uvek da je za Srbe na KiM nastupilo vreme pravde i potpunog mira.

Između dva Vaskrsa imali smo nebrojene napade na srpske povratnike, imali smo ponovo pokušaj streljanja naše dece u Goraždevcu između dva Vaskrsa, imali smo puno nerasvetljenog i nekažnjenog nasilja, podsetio je Vulin.

"Ja na Vaskrs molim međunarodnu zajednicu da preuzme već jednom svoju dužnost i svoju obavezu, da ispuni već jednom obećanje koje je dala Srbima na Kosovu još davne 1999. godine da će ovde biti mira i pravde za sve", rekao je Vulin.

On je naglasio da je Vaskrs dan kada želimo da ga provedemo sa porodicma, sa onima koje volimo, da ga provedemo sa onima koji su nam dali imena i onima kojima smo mi dali imena.

"Ja želim mir Srbima na KiM, kao što želim mir svim građanima Srbije i svim pravoslavnim vernicima koji praznuju Hristovu pobedu nad smrću. Ovo je prilika da se setimo KiM, da mislimo na Srbe na KiM", rekao je Vulin.

On je istakao da želi da poruči svoj Srbiji da će KiM biti zaboravljeni samo onoliko koliko se mi usudimo da ga zaboravimo i da će biti sačuvano onoliko koliko ga mi budemo čuvali.

Ponoćnoj liturgiji u manastiru Devič prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Jablanović koji je iz Deviča poslao poruku mira izrazivši žaljenje što Srbi i posle 16 godina dolaze u ovaj manastir u pratnji policije.

"Žalosno je što ponovo 16. godinu za redom Vaskrs dočekujemo tako što dolazimo u naše svetinje pod policijskom pratnjom, drugačije za nas nije moguće", rekao je Jablanović i naglasio da je srpski narod narod mira i da je njihova ruka prijateljstva pružena.

"Naše svetinje služe kao istorijski trag i podsetnik na stradanje i vreme koje su Srbi ovde proveli i garantuju da će Srbi ovde imati budućnost, ali sa druge strane govori da je ovo blago blago koje treba poštovati i čuvati bez obzira ko je koje vere i ko je koje nacije", rekao je Jablanović.

On je podsetio da je tokom martovskih nereda 2004. godine manastir Devič spaljen i da takvo stradaje ne bi trebalo ni jedna svetinja da doživi.

Kao što je ovaj manastri vaskrsao i kao što je naš Isus Hrist vasksrao tako se nadamo da će i naš narod varskrsnuti i u ovom kraju, oko ovog manstira i da će se ponovo ovde čuti igra i smeh srpske dece, zaključio je Jablanović.

Pored malobrojnih vernika ponoćnoj vaskršnjoj liturgiji u manastiru Devič prisustvovali su i načelnik kosovskomitrovičkog Okruga Vaso Jelić i šef Srpske liste Slavko Simić.

 Ostale vesti

Palmer: Želimo novu vladu, nemamo favorita
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da je Kosovu potrebna nova vlada, ističući da SAD nemaju favorita.
  • 28.05.2020

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Protest je završen a pristalice Kurtijeve partije se polako razilaze.

  • 28.05.2020
Tači tvrdi da se

Kosovski predsednik Hašim Tači optužio je odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i još nekolicinu ministara da se bave proizvodnjom droge i objavio snimak tvrdeći da se radi o njihovoj laoboratoriji za uzgoj narkotika u Prištini.

  • 28.05.2020
Dačić: Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov. Dačić je to rekao budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj. Navodi da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom.
  • 28.05.2020
Uoči odluke Ustavnog suda: Biti ili ne biti
Sutra se očekuje odluka Ustavnog suda u vezi dekreta kosovskog predsednika Hašima Tačija za formiranje nove vlade. Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora. S druge strene, politički analitičar Ramuš Tahiri očekuje da će doći do formiranja nove vlade, a sličnog mišljenja je i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
  • 28.05.2020
SNS prepravio spot
Nakon brojnih reakcija javnosti i pisanja medija, Srpska napredna stranka je prepravila predizborni spot u kojem je prethodno izostavila slogan "Za našu decu" sa teritorije Kosova.
  • 28.05.2020