Vesti
Politika

Vulin: Ima moćnih zemalja koje hoće da podrže Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić obavestio je ruskog predsednika o provokacijama kojima je Srbija izložena i o naporima da se postigne sporazum. Susret Vučića i Putina je poruka čitavom svetu da sada, kada je Srbiji veoma teško, ima moćnih zemalja i političara koji hoće da podrže Srbiju i njenog predsednika, istakao je Vulin.
Vulin: Ima moćnih zemalja koje hoće da podrže Srbiju
Aleksandar Vulin (Foto arhiva Kim)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da su velike sile kao što je Rusija uvek uključene u sve što se dešava svuda u svetu, posebno u regionu Balkana koji je i za Rusiju jedan od vitalnih prostora.

"Mogao je predsednik Putin ovo da sazna i od obaveštajnih službi, ali očigledno je insistirao da razgovara sa čovekom kojeg smatra velikim državnikom", rekao je Vulin.

Napomenuo je da su dvojica predsednika razgovarala dva sata.

Ovo je bio 13. susret predsednika Vučića i Putina, nađite mi predsednika koji je u 15 dana razgovarao i sa predsednikom Rusije i sa presednikom Kine, a u isto vreme održavao komunikaciju Evropskom unijom i predstavnicima najznačajnijih zemalja na svetu, ukazao je ministar odbrane.

"Jako je važno da sve što imaju da čuju, čuju od Aleksandra Vučića. Oni traže stav, ne traže informaciju, već stav čoveka kome veruju i za koga veruju da ima političku snagu da uspomerava procese u regionu", rekao je Vulin.

Ističe da su važne sve teme o kojima se raspravlja sa predsednicima moćne zemlje, kao što je Ruska Federacija.

"Srbija je pred velikim izazovima i otvorenim provokacijama Albanaca, koji su za vikend gotovo doveli do rata... Srbija je u teškoj poziciji i vremenima, gde joj je potrebno da velike sile imaju razumevanja za njenu politiku i da znaju koliko je teško očuvati mir i stabilnost na ovom prostoru ako ste potpuno sami.. Za rat i sukob dovoljan je samo jedan, a za mir, stabilnost, dogovor bar dva", ističe Vulin.

Naglašava i značaj dobrih ličnih odnosa predsednika Srbije sa velikim svetskim liderima i podseća da je Putin izrazio razumevanje i lično poštovanje za predsednika Vučića.

"Zaboravljamo koliko je važan lični odnos. Aleksandar Vučić je uspeo da ostvari lični odnos sa Putinom, kao i sa Si Đinpingom, i drugim velikim liderima", rekao je Vulin.

"Poseta ne može proći bez odjeka"

Ističe da poseta Moskvi u ovom trenutku nije nešto što može da prođe bez odjeka.

"Ovo je poruka čitavom svetu da sada, kada je Srbiji veoma teško, ima moćnih zemalja i političara koji hoće da podrže Srbiju i njenog predsednika", rekao je Vulin.

Govoreći o saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, u kojem je upad kosovskih specijalnih snaga u srpske oblasti na severu KIM okarakterisan kao "provokacija u cilju zastrašivanja Srba", Vulin je rekao da je pre odlaska predsednika u Moskvu bila, kako kaže, "čitav salva radosti" kako Vučić nema Putinovu podršku, a da sada o tome niko ne govori.

Upitan o ulozi Kfora tokom incidenta na Gazivodama, Vulin je rekao da je tokom te krize Beograd imao kontakte sa Kforom.

"Tražili smo i informacije, ali i da reaguju u skladu sa Rezolucijom 1244. Kfor je taj koji garantuje bezbednost na Kosovu i Metohiji i dužan je da spreči bilo kakvu provokaciju. Ima diskreciono pravo da zaustavi kretanje bilo koga iz razloga bezbednosti... Kfor je znao šta se dešava, bio je upoznat, učestvovao je u samoj koloni, imali ste bespilotne letelice koje nisu slučajno letele... Sve je odlično znao ali se pravio nevešt", rekao je Vulin.

Ističe da to ruši naše poverenje u Kfor, koji je, kako kaže, naš jedini saveznik, kao i poverenje u međunarodne organizacije na KiM.

"Ne razumemo šta je njihov cilj, ako želite nestabilnost ovo je put, samo podržavajte Tačija u njegovim suludim postupcima. Ako želite stabilnost, morate da sarađujete sa Srbijom", rekao je Vulin.

Dodaje da će o eventualnom ukidanju odluke o povišenoj borbenoj gotovosti zajedno sa načelnikom Generalštaba razgovarati sa vrhovnim komandantom Vojske Srbije.

"Kada se donese odgovarajuća procena toga da li su pretnje smanjene, shodno tome ćemo doneti odgovarajuću odluku", rekao je Vulin.

Zahvalio je pripadnicima Vojske Srbije na hrabrom postupanju, ističući da niko u trenutku donošenja ove odluke nije otišao na bolovanje, već su ga prekidali. Naglašava da je Vojska pokazala da je profesionalna i sposobna, ali još više – da voli svoju zemlju.Ostale vesti

Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020
Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020