Vesti
Politika

Vulin i Šib o bezbednosnoj situaciji na KiM

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se u Beogradu sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke Tomasom Šibom, sa kojim je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i saradnji Srbije i Nemačke u oblasti odbrane.
Vulin i Šib o bezbednosnoj situaciji na KiM
Sa sastanka (Foto Tanjug)

Vulin je naglasio da je za Srbiju formiranje vojske Kosova apsolutno je neprihvatljivo i predstavlja opasnost za ceo region te poručio da je KFOR jedini garant bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije u skladu sa Rezolucijom 1244.

"Uvođenje taksi u visini od 100 odsto na srpske i na proizvode iz Bosne i Hercegovine, još je jedan akt samovolje predstavnika Prištine, koji predstavlja kršenje regionalnih sporazuma o slobodnoj trgovini, istakao je ministar Vulin i izrazio zabrinutost zbog najave iz Prištine o uvođenju tri nove mere, koje "sigurno neće doprineti smirivanju situacije", rekao je Vulin, koji je posebno istakao važnost politike koju vode Srbija i njen predsednik i vrhovni komandant, a zahvaljujući kojoj "ostajemo faktor stabilnosti u regionu".

Ambasador Šib je naglasio zabrinutost Nemačke zbog aktuelnih tenzija između Srbije i Kosova. Rekao je da se nada da će se tenzije brzo prevazići i da će dijalog o normalizaciji odnosa biti nastavljen. Ambasador je ukazao i na to da Nemačka deli stav Evropske unije da takse što pre treba ukinuti. Odao je priznanje dosadašnjem ponašanju zvaničnika u Beogradu i apelovao da srpska strana i dalje sačuva smirenost i promišljenost.

Na kraju sastanka, ministar Vulin i ambasador Šib saglasili su se da je saradnja Srbije i Nemačke u oblasti odbrane dobra i razvijena i da postoji prostor za njeno unapređenje.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022