Vesti
Politika

Vulin: Hapšenja unose nemir

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da privođenja Olivera Ivanovića i Dragoljuba Delibašića uoči izbora u Kosovskoj Mitrovici unose nemir i apelovao na Euleks da dozvoli da se oni brane sa slobode.
Vulin: Hapšenja unose nemir
Aleksandar Vulin (Foto arhiva KIM)

Vulin je, govoreći o predizbornim radnjama za izbor gradonačelnika Kosovske Mitrovice, ocenio da stvari idu svojim tokom, ali da zatvaranje Olivera Ivanovića menja situaciju, jer je reč o pretnji silom koja nema uporište u pravu i da se, uz to, ne zna ni da li su birački spiskovi odgovarajući.

Ministar bez portfelja zadužen za KiM je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da Ivanović ostaje kandidat za predsednika Severne Mitrovice, bez obzira na to što je u pritvoru.

Vulin je podsetio i da je Euleks na severu Kosova priveo penzionisanog pukovnika Ministarstva unutrašnjih poslova Dragoljuba Delibašića iz Kosovske Mitrovice, kome se stavljaju na teret ista krivična dela kao i Ivanoviću i ocenio da sve to unosi nemir u Kosovskoj Mitrovici.

Vulin je istakao da Vlada Srbije preduzima sve što je u njenoj mogućnosti. "Zahtevamo od međunarodne zajednice da jednostavno poštuje sopstvena pravila, a to znači da ima isti odnos prema Srbima i prema bilo kom drugom", naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, hapšenje Ivanovića formalno pravno ne utiče na regularnost izbora u Kosovskoj Mitrovici, ali utiče u političkom smislu, a na odziv birača može da utiče i to što su 23. februara Zadušnice, zbog kojih će biti odsutno polovina građana Mitrovice.

Vulin je izrazio uverenje da Srbi neće dozvoliti da ne bude izabran srpski gradonačelnik Kosovske Mitrovice i ocenio da je kandidat Građanske inicijative "Srpska" za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić odličan i da će doprineti razvoju Kosovske Mitrovice.

Govoreći o vanrednim parlamentarnim izborima za Skupštinu Srbije 16. marta, Vulin je rekao da postoji dobar model od prošlog puta i da je razgovarao sa predstavnicima OEBS-a i da nema nikakvih prepreka.

Vulin je juče rekao da za organizaciju tih izbora na Kosovu već postoji odličan model koji se u praksi pokazao uspešnim na izborima iz 2012. godine.

"Videćemo da li će Priština pokušati da pravi prepreke, ali što se tiče međunarodne zajednice, izbori su spremni, što se tiče Vlade Srbije izbori mogu da počnu sutra", rekao je Vulin i dodao da postoji spremnost svih strana i da ne očekuje probleme.

Vulin, koji je i lider Pokreta socijalista, najavio je da će njegova koalicija, koju predvodi predsednik SNS Aleksandar Vučić, voditi pristojnu kampanju, u kojoj neće obećavati ono što ne može da uradi i da se neće baviti protivnicima.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022