Vesti
Politika

Vulin: Hapšenja unose nemir

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da privođenja Olivera Ivanovića i Dragoljuba Delibašića uoči izbora u Kosovskoj Mitrovici unose nemir i apelovao na Euleks da dozvoli da se oni brane sa slobode.
Vulin: Hapšenja unose nemir
Aleksandar Vulin (Foto arhiva KIM)

Vulin je, govoreći o predizbornim radnjama za izbor gradonačelnika Kosovske Mitrovice, ocenio da stvari idu svojim tokom, ali da zatvaranje Olivera Ivanovića menja situaciju, jer je reč o pretnji silom koja nema uporište u pravu i da se, uz to, ne zna ni da li su birački spiskovi odgovarajući.

Ministar bez portfelja zadužen za KiM je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da Ivanović ostaje kandidat za predsednika Severne Mitrovice, bez obzira na to što je u pritvoru.

Vulin je podsetio i da je Euleks na severu Kosova priveo penzionisanog pukovnika Ministarstva unutrašnjih poslova Dragoljuba Delibašića iz Kosovske Mitrovice, kome se stavljaju na teret ista krivična dela kao i Ivanoviću i ocenio da sve to unosi nemir u Kosovskoj Mitrovici.

Vulin je istakao da Vlada Srbije preduzima sve što je u njenoj mogućnosti. "Zahtevamo od međunarodne zajednice da jednostavno poštuje sopstvena pravila, a to znači da ima isti odnos prema Srbima i prema bilo kom drugom", naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, hapšenje Ivanovića formalno pravno ne utiče na regularnost izbora u Kosovskoj Mitrovici, ali utiče u političkom smislu, a na odziv birača može da utiče i to što su 23. februara Zadušnice, zbog kojih će biti odsutno polovina građana Mitrovice.

Vulin je izrazio uverenje da Srbi neće dozvoliti da ne bude izabran srpski gradonačelnik Kosovske Mitrovice i ocenio da je kandidat Građanske inicijative "Srpska" za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić odličan i da će doprineti razvoju Kosovske Mitrovice.

Govoreći o vanrednim parlamentarnim izborima za Skupštinu Srbije 16. marta, Vulin je rekao da postoji dobar model od prošlog puta i da je razgovarao sa predstavnicima OEBS-a i da nema nikakvih prepreka.

Vulin je juče rekao da za organizaciju tih izbora na Kosovu već postoji odličan model koji se u praksi pokazao uspešnim na izborima iz 2012. godine.

"Videćemo da li će Priština pokušati da pravi prepreke, ali što se tiče međunarodne zajednice, izbori su spremni, što se tiče Vlade Srbije izbori mogu da počnu sutra", rekao je Vulin i dodao da postoji spremnost svih strana i da ne očekuje probleme.

Vulin, koji je i lider Pokreta socijalista, najavio je da će njegova koalicija, koju predvodi predsednik SNS Aleksandar Vučić, voditi pristojnu kampanju, u kojoj neće obećavati ono što ne može da uradi i da se neće baviti protivnicima.Ostale vesti

Ambasadorka u Savetu Evrope: Zemlje članice promenile mišljenje o Kosovu
Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope danas se nije našao na dnevnom redu Komiteta ministara, jer predsedavajući, odnosno ambasadorka Islanda, nije predložila da ta tačka bude stavljena na dnevni red, potvrdila je ambasadorka Misije Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović.
  • 01.02.2023
Apel javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo

"Ruska agresija na Ukrajinu ubrzala je geostrateška pomeranja i u tom smislu neminovno aktuelizovala kosovsko pitanje. Predlog koji su EU i SAD ponudili Srbiji i Kosovu u cilju konsolidacije situacije na Balkanu rezultat je tih novih okolnosti i potrebe da se region stabilizuje i definitivno orijentiše na evroatlantske integracije", piše u Apelu javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo.

  • 01.02.2023
Vučić razgovarao sa Blinkenom o situaciji na Kosovu i dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom o situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

  • 01.02.2023
Vučević: Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost uprkos protivljenju 85 odsto građana
Crnogorska vlada je priznala nezavisnost takozvanog Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv takve odluke, rekao je danas ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i istakao da bi, kada bi se narod Crne Gore pitao, ta sramna odluka odmah bila povučena.
  • 01.02.2023
Dačić: Važno pričati sa zvaničnicima SAD, njihove ocene bazirane na predrasudama
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je tokom posete SAD da bi bilo dobro da srpska delegacija razgovara sa ljudima iz Kongresa i Stejt departmenta, čiji su predstavnici nedavno bili u Beogradu, o onome što se dešava na Kosovu.
  • 01.02.2023
Milanović: Rusija će kad-tad priznati Kosovo zbog Krima, Srbija joj smeta
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Kosovo odavno prestalo da bude unutrašnja stvar Srbije koja će morati da ga prizna i ocenio da je Srbija dobrodošla na Zapad, ali da se neke stvari moraju promeniti.
  • 01.02.2023