Vesti
Politika

Vukosavljeviću zabranjen dolazak na Kosovo

Ministru kulture i informisanja u Vladi Srbije Vladanu Vukosavljeviću zabranjena je poseta Kosovu.
Vukosavljeviću zabranjen dolazak na Kosovo
Vladan Vukosvljević (Foto Novosti)

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da to što mu nije dozvoljeno da na Kosovu i Metohiju poseti manastire i hramove predstavlja ozbiljan gaf i veliki propust koji ne doprinosi ukupnoj situaciji.

Kosovska policija je oko 11. 30 sati na administrativnom prelazu Jarinje onemogućila prolaz ministru Vukosavljeviću, iako je njegova poseta uredno najavljena.

"Mislim da se radi o jednom kapricu, koji je besmislen i pogrešan", rekao je Vukosavljević.

Dodao je da je sve bilo pripremljeno za posetu našim manastirima, kulturnoj baštini, pripremljeni pokloni za sestrinstva i bratstva koja u manastirima žive...

"Ova odluka zaista predstavlja jedan ozbiljan gaf i veliki propust i ne doprinosi ukupnoj situaciji. Bez obzira na ove trenutne okolnosti srpska kulturna baština na KiM sija jakim sjajem već više od 800 godina i nastaviće i u budućnosti", naglasio je Vukosavljević.

Kako je rekao, svi smo mi sazdani na temeljima te baštine, čitava naša država, naš identitet i to će tako nastaviti da bude i u budućnosti.

Vukosavljević je danas trebalo da boravi u manastiru Gračanica, a potom je bila planirana poseta Banjskoj.

Za sutra je bio predviđen obilazak manastira Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, prizrenska Bogoslovija.Ostale vesti

Vučić: Srbija želi dijalog i kompromis
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija želi dijalog i kompromis, ali da ima svoje principe i očekivanja.
  • 29.01.2023
Karen Donfrid: Kosovo i Srbija treba da urade težak posao

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid izjavila je da Kosovo i Srbija moraju da donesu teške odluke, a da SAD i EU žele da im pomognu i podrže ih u tome.

  • 29.01.2023
Eksproprijacija u Leposaviću povećala strah Srba, da li niče nova baza policije
Zabrinutost građana na severu Kosova i Metohije povećana je, pošto je Vlada Kosova odlučila da sprovede eksproprijaciju velike zemljišne parcele na području opštine Leposavić, sa srpskom većinom. Građani veruju da se iza "infrastrukturnog projekta" krije gradnja još jedne baze kosovske policije.
  • 28.01.2023
Kurti: Ne vidim potrebu osnivanja ZSO, nema adekvatnih argumenata

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da od 18. avgusta prošle godine traju zvanični pregovori o konačnom sporazumu Kosova i Srbije. On je u intervjuu za RTK 2 istakao da veruje da je predlog evropskog sporazuma dobra osnova i da je spreman da razgovara o sporazumima postignutim u Briselu, ali da za osnivanje Zajednice srpskih opština nije dobio adekvatan argument.

  • 28.01.2023
Zajedničko obraćanje dela opozicije ispred Predsedništva povodom plana za KiM
Deo opozicije i opozicionih poslanika organizovali su ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu skup koji su nazvali "Zajedničko obraćanje povodom novog zapadnog ultimatuma o KiM". 
  • 28.01.2023
Tadić: Ne bih potpisao predlog, kakav se pojavio u javnosti
Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da evropski predlog za rešavanja kosovskog pitanja, kakav se pojavio u javnosti, ne bi potpisao, da iza toga stoji, kakao je naveo, "svojim delom", ukazujući da je odbio da potpiše i ono što je sadašnja vlast "potpisala kao Briselski sporazum".
  • 28.01.2023