Vesti
Politika

Vukčević: Ako dođe, Tači može biti uhapšen

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je poternica za Hašimom Tačijem u Srbiji na snazi tako da on može da bude uhapšen ako dođe.
Vukčević: Ako dođe, Tači može biti uhapšen
Vladimir Vukčević (Foto Aldžazira Balkan)

"Istraga o Tačiju je u prekidu, jer je nedostupan srpskim istražnim organima. Centrala Interpola jeste stopirala važenje poternice za Tačijem u drugim zemljama uz obrazloženje da je reč o najvišim albanskim funkcionerima. Međutim, u Srbiji je na snazi, tako da ako ovde dođe možemo da ga uhapsimo", rekao je Vukčević za "Blic".

Prištinska štampa juče je objavila da će zamenik premijera i kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači boraviti krajem meseca u Beogradu.

Kako je objavila prištinska TV Kljan Kosova pozivajući se na neimenovane izvore, Tači će na poziv nevladine organizacije "Ambasadori mira" učestvovati na skupu na koji su pozvani ministri spoljnih poslova četiri balkanske zemlje.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić rekao je da nema potrebe da Tači dolazi. "Taj skup ne organizuje Vlada Srbije, ja nisam ni planirao da učestvujem na tom skupu, tako da ne verujem da ima potrebe da Hašim Tači dolazi u Beograd", rekao je Dačić.

On je dodao da informaciju o dolasku Tačija ima samo iz medija. "Sa nama se niko o tome nije konsultovao, niti je u pripremi skupa bilo koji državni organ učestvovao", naglasio je šef srpske diplomatije, navodeći da "tako ozbilljne stvari ne bi trebalo da budu predmet neozbiljnog pristupa".

"Poštujem rad raznih instituta, NVO, akademija, ali sve što zadire u državnu politiku Srbije ne može se raditi bez konsultacija sa vladom", rekao je Dačić.

Upitan da li Tačijev dolazak može da predstavlja neki problem i da li se protiv njega vodi neki istražni postupak, Dačić je ponovio: "Mislim da nema potrebe da dolazi".Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023