Vesti
Politika

Vujičić: Vučić još jednom opravdao apsolutno poverenje koje su mu Srbi sa KiM ukazali

Narodna poslanica u Skupštini Srbije Danijela Vujičić pozdravila postignuti dogovor između Beograda i Prištine uz čvrste garancije EU koji se tiče slobode kretanja i srpskih dokumenata. Ističe da kontinuirani pokušaji Prištine, da institucionalno ukine državu Srbiju na Kosovu i Metohiji, ignorišući sopstvene obaveze iz postignutih sporazuma i ovog puta su diplomatski poraženi.
Vujičić: Vučić još jednom opravdao apsolutno poverenje koje su mu Srbi sa KiM ukazali
Narodna poslanica u Skupštini Srbije Danijela Vujičić (Foto Radio Mitrovica Sever)

“Predsednik Vučić je još jednom opravdao apsolutno poverenje koje su mu Srbi sa KiM ukazali, boreći se ne samo za našu bezbednost i potvrđujući da smo ravnopravni građani Republike Srbije koji se bore za svoja prava, neprikosnoveno pravo na slobodu i očuvanje našeg identiteta na vekovnim ognjištima, gde  nećemo popunjavati nikakve formulare sa ograničenim vremenskim periodom, za boravak u sopstvenim domovima”.

Punu podršku uputila je našem pregovaračkom timu u, kako navodi, teškoj diplomatskoj borbi a kao naredna se odnosi na jednostrani potez Prištine da ukine KM registarske tablice Republike Srbije na koje naš narod na severu KIM ne pristaje.

“Garancije EU, na uslov Beograda o slobodnom kretanju građana, sa prebivalištem na KiM, sa ličnim kartama Republike Srbije, srpski narod je primio sa olakšanjem, a tekst disklajmera u kome se navodi da se ‘kosovske’  lične karte,  isključivo koriste “iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca” u skladu sa Sporazumom Beograda i Prištine o slobodi kretanja iz 2011. godine, “ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999)”.

“Kontinuirani pokušaji Prištine, da institucionalno ukine državu Srbiju na Kosovu i Metohiji, ignorišući sopstvene obaveze iz postignutih sporazuma i ovog puta su diplomatski poraženi. Srpski tim sa predsednikom Vučićem na čelu još jednom je pokazao požrtvovanost, upornost i strpljivost zarad mira, koji je jedini garant bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji”, poručuje narodna poslanica u Skupštini Srbije Danijela Vujičić.Ostale vesti

Lutovac: Ono što se desilo u Banjskoj je tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije
Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da je ono što se desilo 24. septembra u Banjskoj, na severu Kosova, tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije.
  • 04.10.2023
Džejms O’Brajen pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju
Američki Senat je potvrdio imenovanje Džejmsa O’ Brajena za pomoćnika državnog sekretara Blinkena za Evropu i Evroaziju.
  • 04.10.2023
Ambasador SAD: Treba nam vremena da razumemo šta se dogodilo u Banjskoj
"Znamo više nego što smo znali, ali još uvek saznajemo stvari o tome, to zahteva vreme. Okolnosti su bile komplikovane i trebaće nam neko vreme da razumemo sve posebnosti. Ali, ne verujemo da je ovo bila spontana stvar, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer komentarišući tragične događaje u Banjskoj od 24. septembra.
  • 04.10.2023
Berbokova insistira na deeskalaciji na Kosovu
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ponovo se zauzela za deeskalaciju napetosti između Kosova i Srbije.
  • 04.10.2023
Osmani: Sa evropskim liderima u Granadi o bezbednosnim izazovima na Kosovu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Španiju na predstojeći susret lidera Evropske unije u Granadi, gde će sa zvaničnicima razgovarati o bezbednosnim izazovima na Kosovu nakon događaja u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Šefica Unmika u Beogradu: Potrebna transparentnost u istrazi Banjske
Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica UNMIK-a Karolina Zijade je tokom boravka u Beogradu pozvala na transparentnost u istragama i odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra u Banjskoj.
  • 04.10.2023