Vesti
Politika

Vujičić: Vučić još jednom opravdao apsolutno poverenje koje su mu Srbi sa KiM ukazali

Narodna poslanica u Skupštini Srbije Danijela Vujičić pozdravila postignuti dogovor između Beograda i Prištine uz čvrste garancije EU koji se tiče slobode kretanja i srpskih dokumenata. Ističe da kontinuirani pokušaji Prištine, da institucionalno ukine državu Srbiju na Kosovu i Metohiji, ignorišući sopstvene obaveze iz postignutih sporazuma i ovog puta su diplomatski poraženi.
Vujičić: Vučić još jednom opravdao apsolutno poverenje koje su mu Srbi sa KiM ukazali
Narodna poslanica u Skupštini Srbije Danijela Vujičić (Foto Radio Mitrovica Sever)

“Predsednik Vučić je još jednom opravdao apsolutno poverenje koje su mu Srbi sa KiM ukazali, boreći se ne samo za našu bezbednost i potvrđujući da smo ravnopravni građani Republike Srbije koji se bore za svoja prava, neprikosnoveno pravo na slobodu i očuvanje našeg identiteta na vekovnim ognjištima, gde  nećemo popunjavati nikakve formulare sa ograničenim vremenskim periodom, za boravak u sopstvenim domovima”.

Punu podršku uputila je našem pregovaračkom timu u, kako navodi, teškoj diplomatskoj borbi a kao naredna se odnosi na jednostrani potez Prištine da ukine KM registarske tablice Republike Srbije na koje naš narod na severu KIM ne pristaje.

“Garancije EU, na uslov Beograda o slobodnom kretanju građana, sa prebivalištem na KiM, sa ličnim kartama Republike Srbije, srpski narod je primio sa olakšanjem, a tekst disklajmera u kome se navodi da se ‘kosovske’  lične karte,  isključivo koriste “iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca” u skladu sa Sporazumom Beograda i Prištine o slobodi kretanja iz 2011. godine, “ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999)”.

“Kontinuirani pokušaji Prištine, da institucionalno ukine državu Srbiju na Kosovu i Metohiji, ignorišući sopstvene obaveze iz postignutih sporazuma i ovog puta su diplomatski poraženi. Srpski tim sa predsednikom Vučićem na čelu još jednom je pokazao požrtvovanost, upornost i strpljivost zarad mira, koji je jedini garant bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji”, poručuje narodna poslanica u Skupštini Srbije Danijela Vujičić.Ostale vesti

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
  • 26.11.2022
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
  • 25.11.2022
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
  • 25.11.2022