Vesti
Politika

Vujičić: Vojne vežbe sa KBS-om nisu u skladu sa Rezolucijom 1244

Odbor za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije održao je sednicu na kojoj je razmatrana bezbednosna situacija povodom najava da će na Kosovu biti održana vojna vežba „Trenutni odgovor 21“ u sklopu multinacionalne vežbe SAD i NATO saveznika “Branilac Evrope 21”, a na kojoj će učestvovati i Kosovske bezbednosne snage.
Vujičić: Vojne vežbe sa KBS-om nisu u skladu sa Rezolucijom 1244
Danijela Vujičić (Foto Kossev)

S tim u vezi, Odbor je upozorio da "korišćenje teritorije KiM za izvođenje multinacionalnih vojnih vežbi nije u skladu sa mandatom Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", čime se, prema oceni Odbora, direktno narušava statusno neutralna pozicija Kfora.

“Najavljeno angažovanje KBS-a upravo u toj vežbi pod nazivom ‘Trenutni odgovor 21’ predstavlja prekoračenje aktuelnog mandata ovih snaga koji je ograničen na civilnu zaštitu i reagovanja u vanrednim situacijama i brutalnu militarizaciju i legalizaciju KBS-a kao Vojsku Kosova”, navela je narodna poslanica u Skupštini Srbije Danijela Vujičić.

Ona ističe da je Odbor ocenio da je apsolutno neprihvatljivo da se na Kosovu i Metohiji daje kapacitet domaćina multinacionalnih vojnih vežbi i vojnim snagama čije angažovanje nije u skladu sa Rezolucijom 1244 i učešće KBS-a će dodatno destabilizovati, zastrašiti i ugroziti opstanak srpskog naroda na delu srpske teritorije.

“Sve ovo kosovski političari koriste da bi što duže odlagali dijalog koji je u ovom trenutku najpotrebniji za stvaranje jedne podobnije političke klime”, smatra Vujičić.

Ona podseća da Kosovske bezbednosne snage planiraju da izgrade bazu na brdu Crnuša u južnom delu Mitrovice, što je, prema njenoj oceni, direktna pretnja Srbima na severu Kosova.

“Brdo Crnuša se nalazi na nadmorskoj visini od 1.010 m i sa njega se može kontrolisati teritorija opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Vučitrn sa većinski srpskim stanovništvom i desetina sela, kako bi u datoj situaciji mogli da preuzmu kontrolu nad tom teritorijom, što zapravo jasno ukazuje na činjenicu da će Albanci pre ili kasnije pokušati da upotrebe te snage za okupaciju severa”, zaključuje Vujičić.

Baza će imati 191 hektar, a gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, predložio je da dobije ime po, kako je rekao, "albanskom heroju Isi Boljetiniju".Ostale vesti

Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021
Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021