Vesti
Politika

Vujičić: Vojne vežbe sa KBS-om nisu u skladu sa Rezolucijom 1244

Odbor za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije održao je sednicu na kojoj je razmatrana bezbednosna situacija povodom najava da će na Kosovu biti održana vojna vežba „Trenutni odgovor 21“ u sklopu multinacionalne vežbe SAD i NATO saveznika “Branilac Evrope 21”, a na kojoj će učestvovati i Kosovske bezbednosne snage.
Vujičić: Vojne vežbe sa KBS-om nisu u skladu sa Rezolucijom 1244
Danijela Vujičić (Foto Kossev)

S tim u vezi, Odbor je upozorio da "korišćenje teritorije KiM za izvođenje multinacionalnih vojnih vežbi nije u skladu sa mandatom Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", čime se, prema oceni Odbora, direktno narušava statusno neutralna pozicija Kfora.

“Najavljeno angažovanje KBS-a upravo u toj vežbi pod nazivom ‘Trenutni odgovor 21’ predstavlja prekoračenje aktuelnog mandata ovih snaga koji je ograničen na civilnu zaštitu i reagovanja u vanrednim situacijama i brutalnu militarizaciju i legalizaciju KBS-a kao Vojsku Kosova”, navela je narodna poslanica u Skupštini Srbije Danijela Vujičić.

Ona ističe da je Odbor ocenio da je apsolutno neprihvatljivo da se na Kosovu i Metohiji daje kapacitet domaćina multinacionalnih vojnih vežbi i vojnim snagama čije angažovanje nije u skladu sa Rezolucijom 1244 i učešće KBS-a će dodatno destabilizovati, zastrašiti i ugroziti opstanak srpskog naroda na delu srpske teritorije.

“Sve ovo kosovski političari koriste da bi što duže odlagali dijalog koji je u ovom trenutku najpotrebniji za stvaranje jedne podobnije političke klime”, smatra Vujičić.

Ona podseća da Kosovske bezbednosne snage planiraju da izgrade bazu na brdu Crnuša u južnom delu Mitrovice, što je, prema njenoj oceni, direktna pretnja Srbima na severu Kosova.

“Brdo Crnuša se nalazi na nadmorskoj visini od 1.010 m i sa njega se može kontrolisati teritorija opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Vučitrn sa većinski srpskim stanovništvom i desetina sela, kako bi u datoj situaciji mogli da preuzmu kontrolu nad tom teritorijom, što zapravo jasno ukazuje na činjenicu da će Albanci pre ili kasnije pokušati da upotrebe te snage za okupaciju severa”, zaključuje Vujičić.

Baza će imati 191 hektar, a gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, predložio je da dobije ime po, kako je rekao, "albanskom heroju Isi Boljetiniju".Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021