Vesti
Politika

Vučić: Znam šta nam je činiti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da će država umeti da zaštiti srpski narod na Kosovu u slučaju da se ponovi nasilje ali nije želeo da precizira na koji način.

Vučić: Znam šta nam je činiti
Aleksandar Vučić (Foto FoNet)

„Mi ćemo zaštititi naš narod. Kako? Nadam se da nikada nećete morati da vidite“, izjavio je Vučić.

On je ocenio da je akcija kosovske policije bila kršenje do sada potpisanih sporazuma, jer nemaju pravo da na sever Kosova dolaze u oklopnim vozilima i uz upotrebu dugih cevi bez glasnosti gradonačelnika četiri srpske opštine i predstavnika NATO, ali da je to uradjeno da bi se demonstrirala sila.

„Sve što misle da mogu da urade protiv Srba, neka probaju. Pa će da vide kakva će da bude reakcija Srbije. Svi Srbi su me razumeli šta sam rekao… Saterani smo, kao zemlja, kao pacov u uglu i sada ostaje da se predamo ili da se borimo. Predaja nije opcija, a na nekim drugima je da se zamisle da li će da opravdavaju divljanje Albanaca na severu ili ne. Što se mene tiče, kako god da je teška situacija na nama je da zaštitimo naš narod“, rekao je on.

Vučić je odbacio tvrdnje kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je bilo reči o akciji protiv kriminala i te tvrdnje nazvao „bezumnim lažima“.

On je dodao da Kurti dobro zna da ne govori istinu i šta su bile njegove namere i upitao ga zašto se „protiv ‘mars’ čokoladica bori sa 100 ispucanih metaka“.

„Nije to prvi put, to je neka druga pamet smislila, nije to Kurti. Ali neka oni rade svoj posao a mi ćemo svoj“, dodao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da svi znaju da je Srbija učinila sve da izbegne sukobe i eskalaciju i da se on danima i nedeljama lomio da donese odgovarajuće odluke ali da je sada odluke doneo i „da je potpuno rasterećen“.

Govoreći o tome da li situacija može da se popravi na sednici Saveta bezbednosti UN, Vučić je rekao da pesimista jer će Albanci imati podršku šta god da urade.

„Mi očekujemo podršku Rusije i Kine, kao i nekih manjih zemalja, ali to neće promeniti stvari na terenu“, rekao je on.Ostale vesti

Sastanak Radne grupe o slobodi kretanja u Briselu
Prvi sastanak Radne grube delegacija Beograda i Prištine nakon postignutog dogovora o prekidu blokade na Jarinju i Brnjaku i registarskim tablicama biće održan danas u Briselu.
  • 21.10.2021
CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021