Vesti
Politika

Vučić: Zaštitu Srba tražićemo i u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će tokom nastavka dijaloga sa Prištinom na najvišem nivou u Briselu zaštita srpskog naroda na Kosovu biti istaknuta kao snažan zahtev.
Vučić: Zaštitu Srba tražićemo i u Briselu
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug/Strahinja Aćimović)

Vučić je povodom slučaja Dragice Gašić povratnice u Đakovicu rekao da je njen slučaj samo paradigma o tome koliko im smeta jedna zemlja.

Napominje i da Srbija od 1999. godine i 2008. godine nema faktičku vlast na Kosovu i da ništa ne može da preduzme mimo međunarodne zajednice da bi zaštitla te ljude, ali da će se pomoći na druge načine koliko se može.

Dragici Gašić i dalje zabranjuju da ulazi u prodavnice

Jedina srpska povratnica u Đakovici Dragica Gašić i dalje ima zabranu da u obližnjim prodavnicama vlasnika Albanaca trguje namirnice, a hranu joj obezbeđuju Srbi iz drugih povratničkih sredina, Goraždevca i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Dragica Gašić je u Vidanju razgovarala sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem.

"Od toga dana kada su mi zabranili da kupujem hranu, policija je i jutrom i noću i svakog dana, čuvaju me. Za policiju nemam problema i nemam kritike. Da nije njih možda bi me isterali. Ne bih smela da budem u stanu", rekla je Gašićeva za RTS.

Zbog svakodnevnog prisustva policije nekoliko dana unazad na vrata Dragice Gašić ne dolaze lokalni Albanci, ne uznemiravaju je.

Gašićeva kaže da ne odustaje od opstanka u svom stanu, za koji ima dokumentaciju od 1997. godine kada joj je dodeljen na korišćenje.

Međutim i pored prisustva policije, Dragica se ne usuđuje da izađe iz svog stana i prošeta se ulicama Đakovice. U pravoslavnoj crkvi u centru grada od povratka bila je dva puta.

"Imam tremu i strah me je da izađem", navodi Dragica.

Petković uručio finansijsku pomoć Dragici Gašić

Direktor Kancelarije KiM Petar Petković uručio je finansijsku pomoć Dragici Gašić kako bi završila opremanje stana.

Za tužbu opštine Đakovica protiv nje zbog stana, kaže da je još jedna vrsta pritiska, ali da ona ne razmišlja o odlasku. Prenosi da su je lokalni Albanci upozorili da u Đakovici mora da priča albanski.

Petković je rekao da je slučaj Dragice Gašić preneo i na poslednjem sastanku u Briselu i da ako se želi normalizacija odnosa onda moraju da se poštuju osnovna ljudska prava.

"To da se Dragici Gašić zabranjuje da živi u Đakovici, da kupuje u lokalnom marketu, da joj kamenuju stan, da joj prete, je nešto što je apsolutno nedopustivo. Ako neko misli da može na taj način može da se obavi povratak našeg naroda na KiM, grdno se vara. Jer upravo poruke koje se šalju baš kao u slučaju Dragice Gašić jesu poruke zastrašivanja interno raseljenim da se ne bi vratili na svoja vekovna ognjišta", rekao je Petković.

Dragica Gašić dodaje da ima želju da se svi Đakovčani vrate i da ima sa kim da porazgavara, kod koga da ode ili da nekoga ugosti.

 

 Ostale vesti

Bolton: Vašingtonski sporazum je mrtav ako je Kurti nezainteresovan
Američki diplomata i bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u intervjuu za Kosovo onlajn navodi da “još ne znamo kakav odnos ima Bajdenova administracija prema Balkanu”, ali i da “ako Aljbin Kurti nije zainteresovan za Vašingtonski sporazum, onda je taj sporazum mrtav”.
  • 26.07.2021
Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021