Vesti
Politika

Vučić: Zajednički odlazak na samit

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, doneli su odluku o zajedničkom odlasku na samit EU-Zapadni Balkan, koji će sutra biti održan u Briselu, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.
Vučić: Zajednički odlazak na samit
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski u Ohridu, Severna Makedonija, 8. juna 2022. (Foto Franc Zhurda/AP)

U saopštenju se navodi da su u današnjem razgovoru Vučića, Rame i Kovačevskog razmotrene okolnosti vezane za učešće na samitu i da su lideri tri zemlje, posle detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, doneli odluku o zajedničkom odlasku na samit, pri čemu su usaglašeni i principi koji će predstavljati glavnu okosnicu razgovora sa brojnim zvaničnicima EU.

Imajući u vidu da Srbija, Albanija i Severna Makedonija dosledno zastupaju interese svojih građana i celog regiona Zapadnog Balkana na svim relevantnim međunarodnim forumima, odluka o učešću i zajedničkom pristupu na samitu u Briselu predstavlja još jedan korak u borbi za napredak naših zemalja, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je odluka o zajedničkom učešću i jasan signal da i pored brojnih prepreka, nastavljamo da dajemo konstruktivan doprinos na putu ka evrointegracijama.

Svesni smo da teme o kojima ćemo razgovarati na samitu neće biti lake, ali će naše učešće još jednom pokazati i potvrditi posvećenost evropskom putu Srbije, Albanije i Severne Makedonije, poručila su tri ledera.

"Dogovoreno je da na sastancima u Briselu nastavimo da se borimo za dijalog kao glavni i jedini ispravan model za rešavanje svih otvorenih pitanja, uz ulaganje napora za jačanje međusobnog poverenja i intenziviranje komunikacije sa zvaničnicima Unije, sve u cilju nastavka borbe za što bolji život svih naših građana", ističe se u saopštenju.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022