Vesti
Politika

Vučić zabrinut zbog prebijanja kosovskih Srba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zabrinutost zbog prebijanja kosovskih Srba i rekao da ukoliko postoji Briselski sporazum, očekuje da se što pre počne sa formiranjem Zajednice srpskih opština.
Vučić zabrinut zbog prebijanja kosovskih Srba
Aleksandar Vučić (Foto Kim arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Budimpešti da je zabrinut zbog prebijanja Srba na Kosovu. Pitanje je, kaže, za Evropljane i Amerikance dokle ćemo da trpimo to nasilje.

Naveo je i da ako Briselski sporazum postoji, očekuje da sutra, kako je rekao, zaseda menadžment i počnemo formiranje Zajednice srpskih opština. Nada se, kaže, da nećemo čekati još 10 godina.

"Rekli smo im jasno koje su granice do kojih ćemo trpeti nasilje Aljbina Kurtija i njihovih specijalnih snaga. I to znaju i Evropljani i Amerikanci. Veoma precizno smo rekli i koji su naši potezi i kojim redosledom će ići", rekao je Vučić novinarima u Budimpešti.

Istakao i da veruje u hrabrost našeg naroda i ponovo poručio da se neće više dogoditi fizičko ugrožavanje i progon, ako bude takvih pokušaja.

Vučić je napomenuo i da je i danas u Budimpešti razgovarao o situaciji na Kosovu i da je to pitanje o kome govori uvek i na svakom mestu.

Na pitanje kako on čita najnovije saopštenje EU da sve odredbe Briselskog sporazuma treba primeniti, a pritom se ne apostrofira formiranje Zajednice srpskih opština, Vučić je rekao: "Hvala im na tome, dobro je da važi Briselski sporazum."

Objasnio je da je nesporno da se ZSO odnosi na 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom, sa izuzetkom tri naselja.

"Oni su uzeli lažnu kombinaciju sporazuma iz 2011. i nekog aneksa iz 2016. godine, što je takođe nakaradno tumačeno, ali predstavnicima EU je to dovoljno i oni kažu da to negde piše i da imaju pravo. Ako je to tako, zašto onda rušite, skidate, cepate, hapsite ljude koji se ponašaju nedvosmisleno u skladu sa Briselskim sporazumom", rekao je Vučić.

Dodao je da sve to govori o našoj teškoj situaciji i o kakvim se licemerima radi, ističući da se ne radi tu o Kurtiju, već o onima koji ga podržavaju, a kod kojih je to izraženije.

Predsednik Srbije učestvovao je danas na Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti.Ostale vesti

Zatvorena birališta nakon referenduma
Birališta u Srbiji, gde su se građani tokom dana izjašnjavali da li su za potvrđivanje Akta o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, zatvorena su u 20 časova.
  • 16.01.2022
Do 18 časova na referendumu u Srbiji glasalo 25,25 odsto birača
Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je do 18 časova na teritoriji cele Srbije glasalo 25,25 odsto birača.
  • 16.01.2022
Članovi ’’Srpskog opstanka’’ pokušali da glasaju u pošti, policajac ih nije pustio
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" odrzala je protest u centru Kosovske Mitrovice tokom kojeg je 15-ak aktivista prošetalo od spomenika knezu Lazaru do glavnog ibarskog mosta noseci transparent "S Gazivoda svice zora, nismo mi dijaspora - ne 16. 1. 2022".
  • 16.01.2022
Aleksić: Morali su da se stvore uslovi za glasanje na referendumu
Tokom boravka u Kosovskoj Mitrovici, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da su morali da se stvore uslovi da i Srbi na Kosovu glasaju na referendumu koji je organizovala Srbija.
  • 16.01.2022
I u Štrpcu i Kuscu mirni protesti Srba
Mirni protesti povodom zabrane kosovskih institucija u Prištini o održavanju referenduma na Kosovu održani su i u Štrpcu i Kuscu.
  • 16.01.2022
Srbi iz Kosovskog Pomoravlja masovno idu na glasanje u Vranje
Srbi iz Kosovskog Pomoravlja masovno su jutros krenuli ka Vranju gde će učestovati na referendumu Republike Srbije i ostvariti svoje građansko pravo, nakon odluke Prištine da im uskrati mogućnost da glasaju u svojim mestima.
  • 16.01.2022