Vesti
Politika

Vučić zabrinut zbog prebijanja kosovskih Srba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zabrinutost zbog prebijanja kosovskih Srba i rekao da ukoliko postoji Briselski sporazum, očekuje da se što pre počne sa formiranjem Zajednice srpskih opština.
Vučić zabrinut zbog prebijanja kosovskih Srba
Aleksandar Vučić (Foto Kim arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Budimpešti da je zabrinut zbog prebijanja Srba na Kosovu. Pitanje je, kaže, za Evropljane i Amerikance dokle ćemo da trpimo to nasilje.

Naveo je i da ako Briselski sporazum postoji, očekuje da sutra, kako je rekao, zaseda menadžment i počnemo formiranje Zajednice srpskih opština. Nada se, kaže, da nećemo čekati još 10 godina.

"Rekli smo im jasno koje su granice do kojih ćemo trpeti nasilje Aljbina Kurtija i njihovih specijalnih snaga. I to znaju i Evropljani i Amerikanci. Veoma precizno smo rekli i koji su naši potezi i kojim redosledom će ići", rekao je Vučić novinarima u Budimpešti.

Istakao i da veruje u hrabrost našeg naroda i ponovo poručio da se neće više dogoditi fizičko ugrožavanje i progon, ako bude takvih pokušaja.

Vučić je napomenuo i da je i danas u Budimpešti razgovarao o situaciji na Kosovu i da je to pitanje o kome govori uvek i na svakom mestu.

Na pitanje kako on čita najnovije saopštenje EU da sve odredbe Briselskog sporazuma treba primeniti, a pritom se ne apostrofira formiranje Zajednice srpskih opština, Vučić je rekao: "Hvala im na tome, dobro je da važi Briselski sporazum."

Objasnio je da je nesporno da se ZSO odnosi na 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom, sa izuzetkom tri naselja.

"Oni su uzeli lažnu kombinaciju sporazuma iz 2011. i nekog aneksa iz 2016. godine, što je takođe nakaradno tumačeno, ali predstavnicima EU je to dovoljno i oni kažu da to negde piše i da imaju pravo. Ako je to tako, zašto onda rušite, skidate, cepate, hapsite ljude koji se ponašaju nedvosmisleno u skladu sa Briselskim sporazumom", rekao je Vučić.

Dodao je da sve to govori o našoj teškoj situaciji i o kakvim se licemerima radi, ističući da se ne radi tu o Kurtiju, već o onima koji ga podržavaju, a kod kojih je to izraženije.

Predsednik Srbije učestvovao je danas na Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti.Ostale vesti

Starović: Nemam velika očekivanja od sastanka u Briselu
"Bojim se da će teško doći do promene obrasca ponašanja koji je Aljbin Kurti uspostavio već godinu i po dana i koji se svodi na povlačenje jednostranih poteza, koji po pravilu idu na štetu interesa Srba", upozorava za RTS, Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova. 
  • 08.08.2022
Svečlja posetio Brnjak
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Deljalj Svečlja obišao je juče administrativni prelaz Brnjak i policijsku stanicu granične policije. Svečlja u objavi na njegovom Fejsbuk nalogu ponovio tvrdnju da su nedavno jedinicu granične policije, napale “srpske ilegalne grupe”.
  • 08.08.2022
Vlada Kosova: Reciprocitet neće biti tema u Briselu

Odluke Vlade Kosova o reciprocitetu za lična dokumenta i registarske tablice neće biti razmatrane na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 18. avgusta u Briselu, rečeno je danas iz kosovske vlade.

  • 07.08.2022
Tolkač: Stav Kijeva prema KiM se ne menja

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač ponovio je u subotu da se stav zvaničnog Kijeva po pitanju Kosova i Metohije ne menja, odnosno, da Ukrajina ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, ali i izrazio zahvalnost zbog podrške i pomoći Prištine.

  • 07.08.2022
Svečlja: Iza napada na Gazivodama stoje ilegalne srpske grupe, Srpska lista reagovala

Srpska lista osudila je danas svaki vid ugrožavanja bezbednosti, kako se navodi u saopštenju “bez obzira sa koje strane dolazi”, i pozvala građane da “ne nasedaju na provokacije Dželjalja Svečlje i vlasti iz Prištine”.

  • 06.08.2022
Brnabić: Ne postoji prostor za razgovor s Kurtijem
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne vidi prostor za razgovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.
  • 06.08.2022