Vesti
Politika

Vučić: Zabrinut sam zbog pretnji koje dolaze iz Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da se Beograd nada nastavku dijaloga na visokom nivou, ali da je veoma zabrinut zbog svakovrsnih pretnji koje dolaze iz Prištine.
Vučić: Zabrinut sam zbog pretnji koje dolaze iz Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto Fonet Milica Vučković)

Aleksandar Vučić je, u izjavi novinarima, kazao da je izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, sa kojim se sastao juče, preneo da je zabrinut zbog pretnji, nepoštovanja Briselskog sporazuma, odnosno nepostojanja želje da se ispuni ono što je dogovoreno, ali i zbog zauzimanja elektroprivrednih postrojenja, te nasilnog ponašanja u vezi s tablicama.

"Moja molba Prištini i EU je da povedu računa o onima koji svakog dana govore o svojoj ugroženosti, a jedino što im je cilj napad na Srbe, dodatni pritisak na Srbe i dalje akcije pre svega na severu Kosova. Molimo ih da to ne čine. To je važno za stabilnost regiona, za sve naše ljude, kako Srbe, tako i Albance da sačuvamo mir", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je i da je sa američkim senatorima, sa kojima se sastao pre neki dan, imao ne lake razgovore, te da je ponovio stav Srbije o ukrajinskoj krizi, dogovoren u zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Čini mi se da smo kroz razgovor sa senatorima pokrenuli važne teme iz bilateralnih odnosa. Imali smo dobar razgovor koji produbljuje našu saradnju", rekao je Vučić novinarima, nakon što je uručio Orden predsedniku Evrodžasta Ladislavu Harmanu.

Preneo je da je sa senatorima razgovarao o temema koje, kaže, nisu ni lake ni jednostavne za Srbiju – o Ukrajini, odnosu Zapada prema Rusiji, pozicioniranju Srbije.

"Ja sam ponovio stavove Srbije koji su zauzeti u zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost, koje je Vlada usvojila", rekao je Vučić. On je izrazio uverenje da će Srbija nastaviti saradnju i dalje unapređenje odnosa sa SAD.Ostale vesti

Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022