Vesti
Politika

Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Vučić (Foto Strahinja Aćimović, Tanjug)

„Srbija će da ispuni i radi na implementaciji svega što je rekla da će raditi, uprkos tome što ne mislim da će Priština da formira Zajednicu srpskih opština„, rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Italije Antonijom Tajanijem.

On je ponovio da nema govora o priznanju Kosova, članstvu u Ujedinjenim nacijama i agencijama i telima UN, dok se može govoriti o svemu drugome što vodi boljim odnosima sa Albancima.

„Srbija se nikada nije služila nikakvim trikovima i to je moja poruka onima koji su na Forumu za spoljne poslove govorili o tome“, rekao je Vučić.

On je dodao da izgleda da potpisi mnogih ne znače ništa.

Na pitanje o ulozi Italije u pregovorima, Vučić je rekao da je Srbija uvek želela jače prisustvo Italije.

„Nemamo iste poglede na sva pitanja, ali želimo da čuvamo mir i stabilnost“, rekao je Vučić i dodao da Srbija hoće i mir u Ukrajini jer bi to nama donelo olakšanje.

Govoreći o Italiji, Vučić je rekao: „Uvek su podržavali Srbiju i na evropskom putu i u međunarodnim forumima, nikada nisu vodili politiku pritisaka na našu zemlju“.

Izrazivši zahvalnost što Tajani nije zaboravio Srbiju i Zapadni Balkan, Vučić je rekao da veruje da će se obim trgovinske razmene dve zemlje povećati.

Tajani: Više stabilnosti na Zapadnom Balkanu značiće manje ilegalnih migracija

Antonio Tajani označio je Srbiju kao zemlju koja ima „odlučujuću ulogu“ u očuvanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i dodao da od toga zavisi i rešavanje pitanja migracija.

„Srbija je velika zemlja, koja ima veliku tradiciju, drevno partnerstvo sa Italijom i može da ima odlučujuću ulogu zajedno sa nama kako bi se garantovala stabilnost na jednom podričju od koje takodje zavisi rešavanje pitanja migracija jer što više ima stabilnosti to će biti manje ilegalnih migracija“, rekao je on na konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Zahvalio je Vučiću na „velikim naporima“ koje je uložio kako bi se došlo do miroljubivog rešenja pitanja Kosova.

Rekao je i da je zahvaljujući Vučićevom angažovanju situacija na Balkanu mirnija.

„Mi konstantno saradjujemo, uvek sam ga molio da ne preduzima jednostrane odluke i njegov odgovor na to je uvek bio izuzetno pozitivan, pokazao se kao čovek od mira koji uvek želi da pronadje pozitivno rešenje u interesu svoje zemlje i stabilnosti regiona“, dodao je.

Italija, istakao je, podržava integraciju regiona u EU, što potvrdjuje i svojim prisustvom u svim zemljama Zapadnog Balkana.

„Italija želi da bude protagonista na Zapadnom Balkanu zbog toga što smatra da su ove zemlje privilegovani saradnici i strateški partneri“, dodao je.

Razgovor sa predsednikom Srbije ocenio je kao „plodan“.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023