Vesti
Politika

Vučić za Rojters: Priština da napravi ustupke da bi Srbi izašli na nove izbore

Svi Srbi na severu Kosova vide Srbiju kao svoju zemlju, a ne Kosovo i to je realnost, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Rojters.
Vučić za Rojters: Priština da napravi ustupke da bi Srbi izašli na nove izbore
Aleksandar Vučić (Foto Rojters/Zorana Jevtic)

’’Neko mora da se uhvati u koštac i organizuje nove izbore na severu“, rekao je Vučić.

Međutim, ukazao je da će prištinske vlasti morati da učine neke ustupke da bi Srbi učestvovali na tim izborima.

’’Još uvek nemamo Zajednicu srpskih opština, kao ni povlačenje prištinskih specijalaca i albanskih gradonačelnika sa severa“, naveo je predsednik Srbije, prenosi Rojters.

Dodaje da su Srbi na severu uvek spremni na razgovor, ali da mora nešto da im se ponudi.

Istakao je da se razmatra da li da Vojska Srbije smanji borbenu gotovost.

’’Ostavićemo trupe u visokoj gotovosti, ali ne najvišoj, jer to mnogo košta“, naglasio je.

Vučić je Rojtersu takođe rekao da je Beograd u pregovorima sa Francuskom oko kupovine borbenih aviona Rafal, čime bi dodatno bilo ojačano naoružanje VS.

Kaže da Srbija ostaje na putu ka Evropskoj uniji i da je uspela da izbalansira spoljnu politiku, kako bi ostala u prijateljskim odnosima sa istorijskim saveznikom Rusijom, kao i sa Kinom.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023