Vesti
Politika

Vučić: Vreme da izaberemo između slatke laži i gorke istine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji u Narodnoj skupštini predstavlja Izveštaj o Kosovu i Metohiji, poručio je da je vreme da se otvoreno izabere između slatke laži i gorke istine, ma kakva ona bila. Ocenio da su razgovori Beograda i Prištine veoma važni, jer smo time uspeli da vratimo temu Kosova i Metohije za pregovarački sto.
Vučić: Vreme da izaberemo između slatke laži i gorke istine
Aleksandar Vučić u Parlamentu(Foto Tanjug)

Aleksandar Vučić je, na posebnoj sednici Parlamenta kojoj prisustvuju i premijerka Ana Brnabić, ministri i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, zahvalio je svima koji žele da razgovaraju na odgovoran način o problemu koji je velik i težak za ceo srpski narod.

Predsednik je poručio da se mora dati odgovor na jedno važno pitanje – u šta verujemo, u laž ili istinu. Ukazao je da "bez toga nećemo znati za šta smo sposobni i koliko možemo, gde su granice naše zemlje i naših snova, baš kao i naše stvarnosti".

"Bez toga nećemo znati gde je Kosovo, gde je Metohija, ko njima upravlja, gde smo mi Srbi na Kosovu i Metohiji", dodao je Vučić.

Može li Srbija, upitao je predsednik, da računa na međunarodno pravo i pravdu, ko su nam prijatelji, da li smo sami sebi prijatelji ako odbijamo da se suočimo sa istinom.

Vreme je da se otvoreno izabere između slatke laži i gorke istine, naglasio je Vučić. "Moj posao kao predsednika Srbije je da ljudima saopštim istinu ma kakva ona bila", istakao je on.

"Ali nemojte da posmislite da se neću boriti za naš narod i Kosovo i Metohiju više od onih koji istinu znaju ali je prećutkuju, i koji drže patriotska predavanja, a predavanja ne bi smeli nikom da drže", napomenuo je predsednik.

"Ako nešto ne promenimo, biće nas dvostruko manje nego Albanaca"

Osvrnuo se potom na prošlost Kosova i Metohije i smene raznih vlasti, i posebno istakao demografske promene koje su kroz istoriju postale dramatično loše za Srbe.

Naveo je da se duga i viševekovana borba vodila oko KiM, ali i oko Vojvodine i drugih delova Srbije.

"U nekima smo pobedili, a nekima izgubili", naglasio je Vučić i istakao da poraze nikada nismo hteli da prihvatimo i kada smo ih doživljavali zaredom u kratkom vremenskom periodu.

Ukoliko nešto ne promenimo, 2100. godine biće nas dvostuko manje nego Albanaca na Zapadnom Balkanu, upozorio je Vučić.

Predsednik je podsetio i na tok pregovora o Kosovu i Metohiji u prethodnim decenijama, jednostrano proglašenje nezavisnosti, dijalog kojem je posredovala EU i koji je rezultirao potpisivanjem Briselskog sporazuma, ali i na teškoće i pritiske koji su potom usledili.

Dijalog je bio važan, u interesu i Srba i Albanaca, jer je važno da se postigne mir, ocenio je predsednik.

Plan uspostavljanja "nove normalnosti"

Evropske sile i SAD dozvolile su Prištini da šest godina ne formira Zajednicu srpskih opština, što je bila jedina obaveza Albanaca iz Briselskog sporazuma, rekao je predsednik.

Primetio je i da niko ne reaguje ni na to što su danas ponovo najavili formiranje "velike Albanije", a da bi, da se u Srbiji govori o Republici Srpskoj, bilo potpuno drugačije.

Vučić je naveo da ni predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel nisu uspeli da navedu Albance da povuku takse od sto odsto, jer oni imaju zaštitu nekog snažnijeg.

Reč je, objasnio je predsednik, o nečemu što je plan, a to je da nas dovode u situaciju "nove normalnosti". Šta god da urade, neko iz međunarodne zajednice će reći "hajde da vidimo kako da Srbiju nateramo da prizna nezavisnost Kosova".

Odbacuju svaku ideju o promeni granica, a granice Srbije im nisu bile nepovredive, ukazao je Vučić.

"Nisu uspeli nikada da oslabe toliko Srbe u pokrajini, niti srpski narod na severu, da ne budemo u stanju da odgovorimo i namerno kažem – ne budemo, jer to neće biti samostalni odgovor našeg naroda sa severa, već celokupnog našeg naroda, ako bilo ko bude pokušao da ih fizički ugrozi, na bilo koji način", rekao je Vučić i poručio da pogroma kao iz 2004. više neće biti.

"Vratimo smo pitanje Kosova na sto"

Predsednik je ocenio da su razgovori Beograda i Prištine veoma važni, jer smo time zaustavili sled gubitaka, povratili ugled Srbije i uspeli da vratimo temu Kosova i Metohije za pregovarački sto.

"Tražili smo vreme da zemlju sačuvamo. Morate da razgovarate, iako nije lepo razgovarati sa Tačijem, a ni njemu sa mnom", objasnio je Vučić.

Istakao je da je Srbija, u deset puta lošijoj situaciji nego što je bila u vreme vlasti DOS-a, pokušala da se vrati u razgovore, da očuva mir i političku stabilnost.

Vučić je naveo da su u prethodnim godinama donošeni sporazumi o pravosuđu, civilnoj zaštiti i energetici, gde je bilo najvećeg pritisaka, i gde se moglo videti svo licemerje međunarodne zajednice.

Ubistvo Ivanovića i pokušaj da se uništi ideja o razgraničenja

Predsednik je izjavio da se ubistvo Olivera Ivanovića poklopilo sa raspisivanjem izbora u Beogradu 2018. godine, kada su neki očekivali smenu aktuelne vlasti, te da su tada pokušali da unište ideju o razgraničenju, kako bi sprečili Srbe da dobiju deo teritorije na KiM.

"Raspisuju se izbori za Begrad, očekuje se promena vlasti i, kada neki očekuju da to bude početak promene vlasti i kraja Vučićevog režima, tog dana u Kosovskoj Mitrovici je ubijen Oliver Ivanović, jedan od lidera Srba sa KiM, politički protivnik Srpske liste", rekao je Vučić.

Kaže da su poslednjih dana bila tri teksta u značajnim zapadnim medijima koji govore kako je baš to ubistvo doprinelo uništavanju ideje o razgraničenju i bilo kakvim srpskim snovima da Srbi ne bi dobili "nešto od teritorije KiM".

Vucić navodi da je zatim usledila žestoka orkestrirana kampanja iz zapadnih centara moći, zajedno sa nekima u domaćoj javnosti, koji im "terciraju", uz ulogu albanskih medija.

Navodi da su izmišljali ko je ubio Ivanovića i hapsili čak na osnovu izjava političara sa Savskog venca u Beogradu, koji se predstavljaju kao političari sa Kosova, a sve da bi Sever bio laka meta za sve njih, pošto se pokazao "kao veoma tvrd orah".

Predsednik kaže da je Srbija u osnovi u potpunosti uspela da zaštiti svoje interese u pokrajini i u kontekstu evropskih integracija, uprkos kritikama za navodnu predaju srpskih institucija. "Srbi na severu KiM, pogotovu danas, apsolutno dominiraju u svim institucijama što nije bio slučaj do 2013", primetio je on.

"Ukoliko bi Srpska lista i politički predstavnici doneli odluku da se svi povuku, sa malim izuzecima, Srbi bi odmah izašli, ali koriste svaku priliku da se obezbedi suštinska, pravična dominacija Srba, ali da se u isto vreme obezbedi zašita za Srbe u Gračanici, Šilovu, Klokotu, Partešu, Metohiji gde god su nam ugroženi ljudi", rekao je on.

Naveo je i da je Srbija dobrim delom pomogla da se zaštite objekti od kulturnog značaja.

Dodao je i da je Srbija od početka bila izložena različitim pritiscima, da se prvo izvrši demarkacija između Kosova i Crne Gore, a zatim Srbije i Crne Gore. "Svaka demarkacija u kojoj bismo učestvovali značila bi de fakto priznanje Kosova", rekao je on.

Vučić je rečima "Živela Srbija" završio obraćanje u parlamentu, nakon čega je počela rasprava. Prvi je reč dobio Dragan Marković Palma koji je kritikovao to što opozicija bojkotuje rad skupštine. Marković je istakao da je poboljšan položaj Srba na Kosmetu.Ostale vesti

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, ali i toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 13.05.2021
Vučić: Jedna velika sila traži povlačenje Kfora
Imam informaciju, obaveštajnu, koja me brine, a to je da će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora sa Kosova, rekao je predsednik Srbije.
  • 13.05.2021
Kurti najavljuje povećanje budžeta za KBS
Premijer Kosova Aljbin Kurti, najavio je danas da će prioritet vlade u narednim godinama biti povećanje budžeta Kosovskih bezbednosnih snaga kako bi Kosovo, kako kaže, imalo dobro obučenu vojsku.
  • 12.05.2021
Aktiv: Ne odbacujte ZSO
Formiranjem nove vlade Kosova otvara se prilika za pokretanje novih napora u unutrašnjem dijalogu i za preispitivanje prirode odnosa između Srba i kosovskih institucija, navodi se u novom istraživanju NVO Aktiv. Ova organizacija je objavila niz preporuka za predstavnike institucija u tom smislu i poziva ih da ne odbacuju ZSO.
  • 12.05.2021
Pahor sutra u Prištini
Slovenački predsednik Borut Pahor posetiće sutra Prištinu, gde će razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.
  • 12.05.2021
Oštra reakcija Srbije na izjavu izraelskog ambasadora o Kosovu
Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom. "Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom", kaže Vilan. Odgovara mu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji kaže da su tvrdnje da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Vašingtonu netačne i da je reč o "svojevrsnom bezobrazluku".
  • 12.05.2021