Vesti
Politika

Vučić vređao Trajkovićevu i Rašića, ne ide u Tiranu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kritikovao odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za kosovskog ministra za zajednice i povratak imenuje Nenada Rašića. Vučić je Radu Trajković, koja je imenovana za Rašićevu savetnicu, kao i samog Rašića, nazvao "srpskim ološem sa dna kace", dok je Kurtiju dodelio epitet "terorističkog ološa".
Vučić vređao Trajkovićevu i Rašića, ne ide u Tiranu
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug/Miloš Milivojević)

Rekaciju EU na Rašićevo imenovanje, nazvao je sramnom i naglasio da zbog toga delegacija Srbije neće učestvovati na samitu EU i Zapadnog Balkanu u Tirani.

"Niko iz Srbije neće biti u Tirani 6. decembra, a dolazite lepo, uzimajte dnevnice, naputujte se kako vam se hoće svi vi iz Evrope, svi vi sa Zapadnog Balkana, baljezgajte o tome kako je Srbija kriva za nešto", rekao je Vučić.

Vučić je ocenio da je Kosovo izabralo "najgori srpski ološ sa dna kace", ocenivši da od Rašiča i Trajković "ne postoje gori" i da oni nemaju poverenje Srba na Kosovu, "već poverenja zapadnih agentura i terorističkog ološa Kurtija".

Obraćajući se Kurtiju, Vučić je poručio da "vodi računa da ne povredi nijednog Srbina, zajedno sa kvislinzima koje je izabrao", jer će Srbi, zajedno sa državom Srbijom "znati da odgovore".

"Izbor Rašića, čoveka koji je dobio manje od jedan odsto, kao i Rade Trajković, koja je bila na njegovoj listi, pokazuje da oni žele progon, proterivanje i nestanak Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Aleksandar Vučić za Pink.

Podsetimo, kosovski premijer Aljbin Kurti imenovao je predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, a za Rašićevu savetnicu postavljena je Rada Trajković.Ostale vesti

Kurti: Prihvatićemo predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da će prihvatiti predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

  • 06.02.2023
Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno se mora implemetirati
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije u dijalogu Besnikom Bisljimijem. Tema sastanka bio je francusko-nemački predlog, a Lajčak je još jednom ponovio da se sve dogovoreno u dijalogu mora implemetirati. 
  • 06.02.2023
Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023
Brnabić o poseti Lajčaka Beogradu i Prištini: Pritisak se pojačava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je, povodom današnje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju, da se pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opštiina (ZSO).

  • 06.02.2023