Vučić: Vratili smo pitanje Kosova, ali nam izgledi nisu preveliki

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je razumeo šta je američka, a šta evropska ideja o Kosovu i da nije srećan zbog toga.

Podeli ovaj članak sa:
  • Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

Aleksandar Vučić je dodao da je imao dobar razgovor sa izaslanikom Bele kuće Ričardom Grenelom.

"Razgovor je bio dobar i otvoren, Grenel je sposoban čovek, razumeli su se dobro", rekao je Vučić za TV Prva upitan da prokomentariše razgovor sa Ričardom Grenelom i zašto je sam pisao belešku posle razgovora.

"Nisam srećan ishodom kako ga vide Amerikanci, ne bih to komentarisao", rekao je Vučić dodajući da je zato sve zapisao u službenoj beleški.

Istakao je da je pozicija Srbije veoma teška: "Uspeli smo da vratimo pitanje Kosova na velika vrata, kada je za mnoge to pitanje bilo završeno", rekao je Vučić.

Naveo je da država mora da čuva svoj narod, bezbednost, finansira zdrvstvo, školstvo, penzije...

"A ljude koji će da vam pričaju da je Zrce ili Đakovica ’staro srpsko mesto’, njih pošaljite tamo. Tijanić je rekao ’Kosovo je najskuplja srpska reč, ali niko neće da živi tamo’", podsetio je Vučić i naveo da ne želi da se junači, jer je to neodgovorno.

"Niko neće moći da ugrozi Srbe"

Komentarišući izjavu Aljbina Kurtija "da će rešiti najveći problem Prištine - prisustvo Srbije na severu", Vučić je poručio da niko - pa ni Kurti - neće moći da ugrozi Srbe.

Kaže da su Albanci užasno nervozni, jer vide da im ne ide kako su planirali.

Oni, kaže, danas rade ono što je Srbija radila u vreme pred kraj socijalističkog perioda, od 1987. do 1995, kada je imala "lojalne Albance", a nije razumela da postoji ogromna većina Albanaca koji su protiv toga.

Vučić je priču o navodnom trovanju glasačkim listićima iz centralne Srbije nazvao najglupljom farsom.

Podsetio je da je uputio poruku EU, šaljivu, sa pitanjem "da li su Srbi otrovali Albance antraksom ili novičokom".

"Jačamo odbrambene kapacitete"

Predsednik kaže da ne želi da "istrčava" sa informacijama čime će se Srbija još naoružvati, ali je potvrdio da će se Srbija opremiti PVO sistemima i dodatnim bespilotnim letelicama.

"Ljudi ne moraju da brinu, postoje stručnjaci u Srbiji, u vojsci. Ne želim da govorim o tome. Vojska je kao i politika, igrate šah na više tabli, ima više igrača, to nisu naši neprijatelji ali jesu protivnici", rekao je Vučić.

"Jačamo kapacitete, ne zato što se spremamo za bilo šta, već je to način da sačuvamo zemlju", rekao je Vučić.

Istakao je da je zabrinut po pitanju eventualne destabilizacije i eskalacije sukoba u regionu i da Srbija čini sve da do toga ne dođe.

"I ova novosadska inicijativa sa Albanijom i Severnom Makedonijom je za nas mnogo važna, jer je to takođe i mirovna i politička inicijativa, ali i ekonomski važna za nas", rekao je Vučić.

Ukazao je da se naoružavaju i Bugarska, Rumunija, Mađarska, Hrvatska i druge manje zemlje u skladu sa svojim mogućnostima.

"Vidimo ko sa strane naoružava i Albance na KiM i koje helikoptere trži Crna Gora i sve to pratimo", rekao je predsednik Srbije.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane