Vesti
Politika

Vučić: Verujem u evropsku budućnost

Došli smo kod prijatelja i verujem u evropsku budućnost Srbije i regiona, a zajedno sa našim prijateljima iz regiona borićemo se za tu evropsku budućnost, poštujući sebe i verujući da zajednićki možemo mnogo toga da uradimo, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uoči samita Zapadni Balkan - Evropska unija (EU).
Vučić: Verujem u evropsku budućnost
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pred početak samita u Briselu (Foto FoNet/AP)

"To da smo uplašeni, da smo mi mnogo mali, a neki mnogo veliki, to ostavite za nekog drugog, to su priče za malu decu. I davno su prošla ta vremena", rekao je Vučić u Briselu izveštačima beogradskih medija.

"Severna Makedonija je za nas bratska i prijateljska zemlja i sve što osećate vi u Skoplju, kao da osećamo mi u Beogradu. Mi ništa od vas ne očekujemo, niti tražimo, već samo hoćemo da ubrzano razvijamo naše bratske odnose i verujem da ćemo uvek, na evropskom putu i na svim drugim, biti zajedno", odgovorio je Vučić na pitanja novinara iz Skoplja.

Na pitanje o izjavama predsednika i premijera Hrvatske da Srbija ne može da sedi na dve stolice, Vučić je istakao da se "srećom, ni predsednik ni premijer Hrvatske ne pitaju se ništa o poziciji Srbije i njenoj budućnosti", već građani Srbije koji su izabrali svoje rukovodstvo.

"Srbija ima jednu stolicu, a to je srpska stolica", odgovorio je Vučić.

On je rekao i da očekuje kritike jer Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali da je spreman i da na te kritike odgovori.

Vučić je ponovio da Srbija neće priznati nezavisno Kosovo, navodeći da je takav odgovor dobio i nemački kancelar Olaf Šolc u Beogradu.

Vučić je, na instagram nalogu @buducnosrbijeav, uoči početka samita u Briselu, postavio fotografiju sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom uz potpis: "Srdačan i prijateljski susret sa predsednikom Francuske".Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022