Vesti
Politika

Vučić: Uspeli smo da odškrinemo vrata Bele kuće

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da je Srbija uspela da odškrine vrata Bele kuće i da je u Sjedinjenim Državama Srbiji ukazano poštovanje i ona je označena kao važan partner.
Vučić: Uspeli smo da odškrinemo vrata Bele kuće
Vučić (Foto Kim arhiva)

"Nisam glup da mislim da to nije povezano sa pitanjima koja su povezana sa SAD, ali Srbiji je ukazano poštovanje", izjavio je Vučić u emisiji "Intervju" Radio televiziji Srbije.

Govoreći o pregovorima Srbije i Kosova u Vašingtonu, Vučić je za RTS rekao da je Bela kuća "bila rezervisana za Albance i sve druge koji su bili protiv Srba" u poslednjih 30 godina.

"Nagoveštavao sam pre odlaska u Vašington da će biti iznenađenja, jer su naše službe došle do informacija da će biti tačaka koje nemaju veze sa ekonomijom", rekao je Vučić, pokušavajući da objasni kontekst u kojem je u Vašingtonu potpisan sporazum.

"Slušam dve ili tri godine - ne, ne možete da sedite na dve stolice, a uvek sam govorio da Srbija sedi na svojoj stolici. Danas imate više od četiri stolice - EU plus Nemačka, SAD, imate Kinu i Rusiju, ali i velike regionalne igrače, u našem regionu je to Turska", predočio je Vučić.

Pozicija Srbije koja je na evropskom putu nije nimalo laka, u SAD su za nas vrata Bele kuće bile zatvorena do ovog trenutka, rekao je Vučić, navodeći da je doneo originale sporazuma koji su potpisani u Beloj kući, "da vide ljudi šta je istina ili nije".

"Iza izjave Zaharove, ne stoji Rusija"

Vučić je izjavio i da su mu se i predsednik i ministar spoljnih poslova Rusije izvinili zbog objave portparolke tog ministarstva Marije Zaharove.

Vučić je za RTS rekao da mu se predsednik Rusije Vladimir Putin i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov "nikad do sada nisu izvinjavali ni za šta, a sada obojica".

"Putin mi je rekao da iza toga (objave Zaharove) ne stoji ruska država, a pogotovo ne on lično", kazao je Vučić.

On je naveo da su odnosi Srbije i Rusije "veoma dobri", da s Putinom ima "česte konsultacije" i da je javnost "mogla da vidi koliko je poštovanje Rusije" i prema njemu i prema Srbiji, posle "nesmotrenog posta Zaharove".

Zaharova je u subotu na Fejsbuku objavila sliku predsednika Srbije Aleksandra Vučića na niskoj stolici ispred velikog stola za kojim je predsednik SAD Donald Tramp, i uz sliku scene iz filma "Niske strasti", u kojoj glumica Šeron Stoun sedi prekrštenih nogu i visoko zadignute suknje na saslušanju u policiji.

"Ako su vas pozvali u Belu kuću, a stolicu postavili kao da ste na saslušanju, sedite kao na slici broj 2. Bez obzira ko ste. Verujte mi", napisala je Zaharova.

Kasnije se izvinila zbog te objave i navela da je "pogrešno interpretirana", aludirajući da je mislila na odnos SAD prema gostu.

 



Ostale vesti

Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020