Vesti
Politika

Vučić: Uskoro razgovori o Kosovu, ne očekujem dobre vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će od 10. do 20. aprila u Evropi i svetu voditi kako je rekao, neke od najvažnijih razgovora o pitanju Kosova i Metohije.
Vučić: Uskoro razgovori o Kosovu, ne očekujem dobre vesti
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Vučić je posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Beogradu rekao da ne može javno da govori o tome ali je dodao da ne očekuje "preterano dobre vesti za Srbiju" iz tih razgovora.

"Nismo u lakoj situaciji ne zato što je Vlada Ane Brnabić ili bilo ko iz ove generacije kriv, mnogo grešaka smo u međuvremenu napravili, mnogo objektivnih okolnosti nam nije išlo na ruku, ali nam ostaje da branimo zemlju od svakog", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije.

"Privrednici imaju moj blagoslov da idu na sajam u Prištini"

Predsednik Srbije Aleksadar Vučić danas je izjavio da je saglasan da srpske firme učestvuju na Međunarodnom sajmu privede koji se održava od 18. do 21. aprila u Prištini.

"Pitali su me privrednici da li da idu na taj sajam i ne želim da krijem da sam im rekao da imaju moj blagoslov da svi idu Prištinu i da na najbolji način predstave Srbiju. Želimo da pobeđujemo ekonomijom, rastom naše privrede", rekao je Vučić novinarima u Beogradu posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Dodao je da će mu mnogi zameriti na tome, ali da je za njega važno da privrednici učestvuju na skupovima gde mogu da predstave svoje kompanije i sklapaju poslove.

On je istakao da je za srpske firme važno svako tržište i da Srbija u trgovinskoj razmeni sa Kosovom ima godišnji suficit od 500 miliona evra.

"Uveren sam da možemo da povećamo razmenu i na milijardu evra", kazao je Vučić.

Najavljujući učešće srpskih firmi na Sajmu privrede u Mostaru, koji počinje 10. aprila, Vučić je rekao da će se na toj manifestaciji na 900 kvadrata predstaviti 60 najvećih kompanija iz Srbije.

To je, kako je naveo, treći sajam u Mostaru na kojem će biti i on i da je Srbija zemlja partner tog sajma.

U Mostaru će, po njegovim rečima biti zvaničnici zemalja regiona koji će ragovarati o stabilnosti i boljoj privednoj saradnji.

"Stavovi Jankovića i Jeremića o Kosovu suštinski isti"

Vučić je rekao i da su stavovi predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića i lidera Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Saše Jankovića o Kosovu i Metohiji "suštinski isti" jer, kako je ocenio, podrazumevaju da je Kosovo nezavisno a da Srbija i Srbi neće dobiti ništa.

Vučić je posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom kazao da Saša Janković "svakog dana govori da je Kosovo nezavisno" a da Vuk Jeremić govori da ne treba pristati na ustupke oko Kosova, što je kako je rekao, "takodje zalaganje za nezavisnost Kosova jer je utopija najgore vrste".

"Znaju ljudi kakva je situacija na Kosovu i Metohiji, znaju koliko ima Albanaca, koliko Srba, šta je bilo 1999. godine, šta 2004. a šta 2008. godine. Niko u Srbiji nije glup, nažalost postoje političari koji su licemeri", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije.

On je dodao da koalicioni partneri Saše Jankovića koji se, kako je rekao, zalažu da Vojvodina postane republika, "neće gledati taj film".

"Srbija je demokratska zemlja ali nikada nećete imati tako nešto, ne zato što to Vučić ne da već zato što to neće gradjani Vojvodine", rekao je Vučić.

 Ostale vesti

SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023
Radosavljević: Opština Leposavić još uvek nije u potpunosti funkcionalna

Direktor odeljenja za sport, kulturu i omladinu u opštini Leposavić Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski da u ovoj lokalnoj samoupravi zaposleno oko 30 Srba, koji redovno odlaze na svoja radna mesta. Međutim, zbog kako je naveo određenih problema, opština još uvek nije u potpunosti funkcionalna.

  • 25.09.2023
Dačić: Zašto kosovska policija nije prepustila KFOR-u da rešava situaciju?
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas, povodom sukoba na severu Kosovu u blizini manastira Banjska u kojem je poginulo i ranjeno više osoba, da je najvažnije pitanje ’’šta će tamo kosovska policija, po kom to pravu i po kom dokumentu’’.
  • 25.09.2023
Lajčak: Neophodni preventivna diplomatija i dijalog
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak smatra da su sukobi u Banjskoj pokazali da su neophodni preventivna diplomatija i navodi da će se on lično u narednim danima u potpunosti fokusirati na pronalaženje načina da se krene napred.
  • 25.09.2023
Kapčan: Napad nije bio spontan
To očigledno nije bio spontani napad, kaže za Radio Slobodna Evropa Čarls Kapčan, profesor Unvierziteta Džordžtaun i nekadašnji direktor za evropska pitanja u američkom Nacionalnom savetu za bezbednost u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame.
  • 25.09.2023
Vučić: Stradala trojica Srba sa Kosova, ubistvo policajca za osudu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnji dan jedan od najtežih za Srbiju i srpski narod od 2004 i 2008. godine. Naveo je da je grupa Srba postavila barikade u Banjskoj, te da je došlo do sukoba. Osudio je ubistvo kosovskog policajca.

  • 24.09.2023