Vesti
Politika

Vučić: Unutrašnji dijalog da se oslobodimo mitova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zadovoljan što će se krenuti u unutrašnji dijalog o Kosovu, da se, kaže, oslobodimo naših mitova, "kao i laži da je sve na Kosovu naše, ali i laži da tamo nema ništa naše.
Vučić: Unutrašnji dijalog da se oslobodimo mitova
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Aleksandar Vučić je, na konferenciji sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom poručio, u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Katalonije, da postoji samo jedno međunarodno pravo, koje ne može da se krši i gazi, a da je međunarodna zajednica pokazala licemerje braneći ga u ovom slučaju, a istovremeno kršeći u slučaju Kosova.

Koliko god smo na strani Španije, koja je pokazala iskreno prijateljstvo sa Srbijom, iz svojih razloga kao što su Katalonija ili Baskija, ali je za razliku od drugih to pokazala, znam da je svakom Srbinu teško da gleda bučno licemerje svakog dana o poštovanju teritorijalnog integriteta", rekao je Vučić.

Ukazao je da je suočen svakim danom sa zahtevima međunarodnih predstavnika da mora da poštuje integritet Kosova, a da odgovara da mi imamo Ustav kojim nismo priznali nezavisnost Kosova, i da ne može da im izađe u susret.

"Kada im kažem da integritet Srbije pre devet godina nije morao da se poštuje, kada to izgovorim, u sekundi razumem zašto dolaze stotine hiljada i milioni dolara sa ciljem da se oslabi Vučić i srpska vlada, kao i mnogi drugi koji ne misle kao oni", objasnio je Vučić.

Ukazao je da se sada glasno utrkuju u licemerju zaštite nečijeg integriteta, oni koji su pre toga pregazili jednu malu zemlju kakva je Srbija i rekli da ih baš briga za nas.

Rekao je da postoje dve razlike između slučaja Katalonije i Kosova, o čemu će sutra detaljnije govoriti.

Katalonija je, kako je objasnio, protivpravno, ali u skladu sa načelom prava o samoopredeljenju, održala nekakav referendum, a da na Kosovu nije ni bilo referenduma, osim onog lažnog iz 1991, kao i lažnog kačaničkog ustava.

Ukazao je da je u Kataloniji sve prošlo mirno, a na Kosovu su agresijom stvorili situaciju kakva je bila, i da se danas moramo suočiti sa takvom realnošću.

Vučić je ukazao da imamo drugačiju realnost zbog koje smo delimično krivi sami, ali i patološko licemerje kojim se strasno danas brani integritet Španije, ali ne iz Španije, nego mnogih zemalja sveta od SAD do EU.

"Krivi smo mi jer moramo spoznati kakvi smo idioti bili kada smo poslali zahtev pred Međunarodni sud pravde kojim je Kosovo dobilo legitimitet za svoje delovanje. Imali smo tada na vlasti takve ljude kao što su Tadić i Jeremić, To nam sada predstavlja jeziv kamen u cipeli u svim razgovorima", ukazao je predsednik.

Vučić je rekao da moramo da gradimo mir, spoznamo da je Srba na Kosovu i Metohiji šest do osam odsto, a ne 80 procenata, da u Srbici gotovo nema Srba iako bi toponim ukazao na drugačiju sliku.

Poručio je da nema ništa od nekakvih proterivanja Albanca, već da moramo da gradimo mir i budućnost, te ekonomijom pobeđujemo, da imamo racionalni pristup.

Podvukao je da je svaka teritorija "sui generis" slučaj, i da postoji samo jedno međunarodno pravo, a da Srbija svojim ponašanjem, ne iznoseći detalje sa sastanaka na kojima se suočavao sa licemerjem, pokazala zrelost i ozbiljnost.

"O njihovom licemeriju mogao bih deceniju da pričam i deceniju da pišem, ali šta Srbija ima od toga. Zato sam zadovoljan što ćemo krenuti u razgovore, da se oslobodimo naših mitova, kao i laži da je sve na Kosovu naše, ali i laži da tamo nema ništa naše", podvukao je Vučić.

"Bez podrške Srbije za formiranje kosovske vojske"

Predsednik Srbije istakao je da Srbija neće podržati stvaranje kosovske vojske, a sumnja da je moguće da će Srpska lista glasati za nju.

Ukazao je da je video da neki pokušavaju da nas ubede da je normalno i jedino moguće da se formira kosovska vojska, te poručio da podršku Srbije za to neće dobiti.

Istakao je da je Dodika želeo da upozna sa događanjima vezanim za Srbiju, da objasni kakva je histerija i medijska kampanja, u delu javnosti koja je pod uticajem spolja, nastala protiv Srpske liste i naših interesa na KiM.

Upitao je da li neko zna kako se zovu gradonačelnik Leposavića ili Štrpca, naglašavajući da su to ljudi koji su pobedili sa ogromnom razlikom, a nikada ih niko ništa nije pitao ili intervjuisao ih.

Postoji veliki pritisak da se oslabi Srbija, podvukao je Vučić dodajući da nekima ne pada teško to što je kosovski predsednik Hašim Tači pao na izborima, već je problem što su se Srbi pokazali kao čvrst faktor, koji ne može lako da se sruši medijskim manipulacijama i lažima, koji se po prvi put ponašaju onako kako su se ponašali Albanci u bivšoj Jugoslaviji, čvrsto, tvrdo, sa jasnom vizijom kako da sačuvaju sebe i obezbede budućnost za svoju decu.

"Upravo zato je ubedljiv trijumf Srpske liste", istakao je Vučić.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021