Vesti
Politika

Vučić: Umirujem naš narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Instagramu da će učiniti sve da pomogne narodu na Kosovu.
Vučić: Umirujem naš narod
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

Vučić je po ko zna koji put istakao da je za Srbiju važno da se sačuva mir i stabilnost.

“Daćemo sve od sebe. Umirujem naše ljude, naš narod. Učiniću sve da pomognemo našem narodu i da ga zaštitimo od onih koji bi da ga pobiju. Za nekoga je opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji sitnica, za mene nije. Za mene je to važna stvar” napisao je Vučić na svom nalogu na ovoj društvenoj mreži.

U istoj poruci je podsetio i šta se na Kosovu i oko Kosova dešavalo od kraja ratnih sukoba.

“Naime, 1999. godine izgubili smo faktički suverenitet na Kosovu i Metohiji, bez prava na nasu vojsku, a 2004. je krenuo progrom, 2008. godine Kosovo proglašava nezavisnost. Tada ide i pogrešna presuda Međunarodnog suda pravde, na pogrešno pitanje koje smo postavili, ali jednako loše ide i naša odluka da zamolimo Ujedinjene nacije da se razgovori premeste u Evropsku uniju. Mi onda krećemo u teške pregovore, tamo 2012. i 2013. godine, izlazimo negde na kraj sa Briselskim sporazumom. Tim sporazumom vi kupujete mir, deset godina smo kupili mira”, naveo je Vučić.

 Ostale vesti

Dodik: Ako odbijamo francusko-nemački predlog, moramo to učiniti svi zajedno
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da odluku o francusko-nemačkom sporazumu za Kosovo moraju doneti zajedno vlast i opozicija u Srbiji, ali i srpsko društvo u celini.
  • 29.01.2023
Vučić: Srbija želi dijalog i kompromis
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija želi dijalog i kompromis, ali da ima svoje principe i očekivanja.
  • 29.01.2023
Karen Donfrid: Kosovo i Srbija treba da urade težak posao

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid izjavila je da Kosovo i Srbija moraju da donesu teške odluke, a da SAD i EU žele da im pomognu i podrže ih u tome.

  • 29.01.2023
Eksproprijacija u Leposaviću povećala strah Srba, da li niče nova baza policije
Zabrinutost građana na severu Kosova i Metohije povećana je, pošto je Vlada Kosova odlučila da sprovede eksproprijaciju velike zemljišne parcele na području opštine Leposavić, sa srpskom većinom. Građani veruju da se iza "infrastrukturnog projekta" krije gradnja još jedne baze kosovske policije.
  • 28.01.2023
Kurti: Ne vidim potrebu osnivanja ZSO, nema adekvatnih argumenata

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da od 18. avgusta prošle godine traju zvanični pregovori o konačnom sporazumu Kosova i Srbije. On je u intervjuu za RTK 2 istakao da veruje da je predlog evropskog sporazuma dobra osnova i da je spreman da razgovara o sporazumima postignutim u Briselu, ali da za osnivanje Zajednice srpskih opština nije dobio adekvatan argument.

  • 28.01.2023
Zajedničko obraćanje dela opozicije ispred Predsedništva povodom plana za KiM
Deo opozicije i opozicionih poslanika organizovali su ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu skup koji su nazvali "Zajedničko obraćanje povodom novog zapadnog ultimatuma o KiM". 
  • 28.01.2023