Vesti
Politika

Vučić u Tirani o Kosovu: Ulazimo u tešku fazu

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je novinarima u Tirani da je jasno da, kada je reč o Kosovu i Metohiji, ne idemo u "mirnije i lakše vode".
Vučić u Tirani o Kosovu: Ulazimo u tešku fazu
Aleksandar Vučić u Tirani (Foto: RTS)

Aleksandar Vučić je, obraćajući se novinarima nakon sastanka lidera procesa Brdo-Brioni, rekao da se čulo i videlo koliko ima "svakovrsnih sukoba, ne samo na Zapadnom Balkanu, već i nešto šire".

Predsednik je rekao da je zadovoljan što je razgovor bio "otvoren, relaksiran", što je bilo neuobičajeno.

"I ja sam im (Prištini) rekao: ne vredi, možete da pozovete Kolindu (Grabar Kitarović), (Boruta) Pahora, Amerikance, to je pitanje odnosa Srba i Albanaca, mi to moramo da rešimo, nema sile koja može da natera Srbiju da se ponaša suprotno svojim nacionalnim interesima", poručio je predsednik.

Dodao je da je predstavnicima vlasti u Prištini rekao da razgovori nisu teatar, u kom se za unutrašnju javnosti "pričaju bajke o ujedinjavanju".

"Ulazimo u tešku fazu. Rezultati su takvi da će nam biti sve teže, neće biti nimalo lako, videli su se i spojile brojne teze i u BiH. Naše je da nastavimo da radimo", istakao je predsednik dodajući da je "jasno da ne idemo u mirnije i lakše vode".

"Ali, šta da radite. Nekada dođu i ta teža, vunena vremena, kako bi rekao Đogo", dodao je predsednik.

Vučić je ponovo upitao zašto se, kada se rešava pitanje Srba i Albanaca, poziva "još 500 njih".

"Šta briga onog sa Malte kako ćemo da rešavamo svoje probleme? Pravite teatar od svega da biste našli 10 onih koji se ne slažu. Najlakše je naći razlog da budete protiv nečega", ukazao je predsednik.

Vučić je istakao da sa Albancima ipak mora da se razgovara radi budućnosti.

"Srbi i Albanci će biti najveći narodi u narednih 100-200 godina, ako nećemo da uradimo nešto za narednih 200 godina, onda je to jako loše od nas", napomenuo je Vučić.

Odgovarajući na pitanje o "hladnom rukovanju sa Tačijem", Vučić je uzvratio kontrapitanjem: "Kako treba da se rukujemo i šta da radimo? Jedino možete da kažete ’Dobar dan’ i ’Aj zdravo’".

Dodik: Diskusija kvalitetna i realna

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je nakon sastanka da je diskusija bila kvalitetna i realna.

"Želim da izrazim zadovoljstvo da sam ovde mogao direktno da odbranim poziciju RS, koja je od strane Tačija bila prikazana kao babaroga", naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima predsednik Vučić je veoma konstruktivno i argumentovano ukazao na potrebu dijaloga koji bi trebalo da se ojača.

"Bilo je relaksirano, jer smo samostalno mogli da branimo pozicije. Ono što je rečeno, i čime sam bio zadovoljan, je da je Vučić branio stavove Srbije. Rekao je Tačiju da mu ne može pomoći ni Amerika, ako nema podršku Srbije", naveo je Dodik.

Dodik je naglasio da će u dijalogu podržati ono što kaže Srbija i Beograd.Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021