Vesti
Politika

Vučić: U Skupštini Srbije 22. juna detaljno ću govoriti o svemu u vezi s Kosovom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će 22. juna biti održana sednica Skupštine Srbije na kojoj će "podrobno, detaljno i temeljno govoriti o svakom pitanju koje je od ključnog značaja za situaciju na Kosovu i Metohiji".
Vučić: U Skupštini Srbije 22. juna detaljno ću govoriti o svemu u vezi s Kosovom
Vučić (Foto Tanjug, Dragan Kujundžić)

On je rekao da će govoriti o planovima Beograda, ali i objektivnoj situaciji sa kojom se suočava u međunarodnoj zajednici.

Vučić je ponovio da je prištinska strana u Brisel u utorak došla sa željom da beogradsku delegaciju natera da napusti razgovore i da dijaloga ne bude.

„Sve što su radili, tražili ili govorili značilo je da žele da izbegnu razgovor“, rekao je on.

Vučić je izjavio da su u Briselu sa prištinskom delegacijom uspeli da razgovaraju o temi nestalih osoba i to samo dok je trajalo izlaganje Beograda.

On je rekao da je Srbija ispitala 21 lokaciju i da su na četiri pronađeni posmrtni ostaci tela, kako se veruje ubijenih Albanaca, da je na poslednjoj lokaciji nađeno 11 tela i da je ustanovljeno da su tu posmrtni ostaci dvoje Albanaca.

Prema njegovim rečima, Priština ništa do sada nije uradila po više zahteva Beograda da se istraže Lapušnik, Lugovo, Budisavci, jezero kod Gnjilana, Đakovica, da je za Suvu Reku izdat sudski nalog, ali se ništa ne radi na terenu, pa ni na Košarama.

„Šef njihovog tima rekao je da neće da dozvole iskopavanja, jer će vest da bude da se rade iskopavanja i neko može da pomisli da su Albanci činili zločine“, rekao je Vučić i dodao da su na kraju dodali da traže smenu Veljka Odalovića jer je „Gering i Gebels srpske fašističke politike“.

Predsednik Srbije je izjavio da se boji da nekonstruktivnost Prištine može da dovede do eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji i pozvao međunarodnu zajednicu da vodi računa da se ne dogode bilo kakvi incidenti, bilo šta što bi moglo da ugrozi mir ili stabilnost u celom regionu.

On je dodao da mu je na to rečeno da ne treba da bude provokacija sa srpske strane poput „držanja liturgija u srpskim crkvama koje su dobile imanje u vreme vladavine Slobodana Miloševića“ i da je on na to ostao potpuno nem.

„Nije provokacija to što vam ispisuju grafite po crkvi, što mokre po crkvama, provokacija je što se služi verski obred, liturgija u Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, rekao je Vučić i najavio sastanke sa predstavnicima srpskog naroda sa Kosova i Metohije.

On je rekao da su želeli da razgovaraju o energetici, ali da niko nije želeo da razgovara o tim važnim pitanjima, kao i da je premijer Kosova Aljbin Kurti 10 puta rekao priznanje Kosova i pitao: „Kada, kada, kada“, a da je na to dobio jedno „snažno i čvrsto: „Nikada“.

Nećemo dozvoliti proterivanje Srba oružjem sa Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da Srbiji ni slučajno ne treba još jedan sukob sa NATO, ali i da Srbija ne može da dozvoli da neko oružje iskoristi kako bi proterao srpski živalj sa Kosova, prenosi Tanjug.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da li Srbija kao država ima načina da sačuva i zaštiti Srbe na Kosovu ukoliko dođe do eskalacije nasilja nad srpskim življem.

"Naše je da diplomatski reagujemo, da rešavamo stvari mirnim putem, u nadi da nikome nikada neće pasti na pamet da pokuša oružje da iskoristi kako bi proterao srpski živalj sa njegovih vekovnih ognjišta", kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, s obzirom da su ruske trupe napustile Kosovo, sada jedino možemo da razgovaramo sa NATO.

"Zato sam išao da razgovaram sa Jensom Stoltenbergom, razgovarao sam i molio ih za poštovanje svega onoga što smo dogovorili u Briselu u vezi odlaska oružanih formacija na sever Kosova. Molio sam da se ne pravi prava vojska jer nemaju ta prava prema Rezoluciji 1244. Naravno da ih to ne interesuje", kazao je predsednik.

Kako kaže, u međuvremenu Srbija pravi snažniju vojsku nego što je ikada bila.

"Ali, ako me pitate da li nam treba sukob sa NATO, ni slučajno, jednom smo imali sukob i ja ne želim da se takve stvari dešavaju", kaže Vučić.

Dodaje da je istovremeno spreman da kaže i Albancima i međunarodnoj zajednici da Srbija neće dozvoliti ugrožavanje života i imovine našeg naroda.

"Tu nema velike filozofije i ja mislim da u toj vrsti ravnoteže leži naša snaga jer mi da gledamo slike koje prikazuju Srbe na traktorima od negde da nam dolaze ne možemo", kaže.

Ističe da je srce svakog od nas obeleženo traktorskim kolonama iz Krajine, i da danas kada dolazi 4. i 5. avgust i kada pogledamo snimke žena, dece, staraca na traktorima koji dolaze u Srbiju, nema nikoga da mu srce ne zakuca jače.

"Zamislite da Srbija to još jednom preživi. To više ne bi bio ožiljak u našim srcima i duši, to bi bio kraj postojanja naše nacije i mi to sebi ne možemo da dozvolimo", ističe Vučić.

Naglašava da je iz tog razloga bezbroj puta kazao i predstavnicima međunarodne zajednice i Albanaca da ne bi trebalo iko da se igra sa ugrožavanjem mira i stabilnosti.

"A, o svim drugim rešenjima ovde ne mogu da govorim, vi to razumete", kazao je Vučić.

"Ova vlast neće priznati Kosovo ni pre ni posle izbora"

Vučić je poručio i trenutna vlast neće priznati nezavisnost Kosova ni pre niti posle bilo kojih izbora, kao što je to radila prethodna vlast, pošto depeše Vikiliksa potvrđuju da je prethodni režim tražio od zapadnih zemalja da ne potežu pitanje priznanja Kosova pre izbora.

Vučić, je na pitanje novinara da li su posle 2000. godine izgubljene šanse po pitanju Kosova, rekao da tada nismo imali nijednu šansu pošto ta tema nikog suštinski nije ni interesovala u to vreme.

"Već je bilo samo nemojte tu temu da potežete pred izbore, već ćemo da priznamo Kosovo kada se izbori završe, što možete da vidite kroz depeše Vikiliksa i onoga što je govorio Borko Stefanović", naveo je predsednik.

Kako je rekao, oni su molili sve zapadne predstavnike samo da im ne traže da ne idu na priznavanje nezavisnosti Kosova pre izbora već posle izbora.

"I oni su tako i uradili (zapadne zemlje), čekali su da prođu izbori i onda su priznali nezavisnost Kosova. Postoje dokazi da su im to tražili. Šta vi očekujete da vam se desi, kad tražite da ostanete na vlasti i kažete njima - nas je baš briga za Kosovo", rekao je Vučić.

Ponovio je da ova vlast neće priznati Kosovo ni pre ni posle bilo kojih izbora, da to unapred kaže iako sluša već devet godina o nekakvoj izdaji Kosova.

To govori o većoj ozbiljnosti i većoj snazi spske države, dodao je Vučić.

Kazao je da su po pitanju Kosova najviše propuštene šanse posle Drugog svetskog rata, do 1971. kada je bilo do 22 odsto Srba na KiM, pošto su posle ti procenti počeli naglo da padaju.Ostale vesti

Rama u UN: Srbija da prizna Kosovo
Premijer Albanije Edi Rama je tokom govora na Generalnoj skupštini Organizacije Ujedinjenih nacija rekao da će Albanija nastaviti da podržava Kosovo i da će Srbija morati da ga prizna kao nezavisnu republiku.
  • 25.09.2022
SSP: Potpisivanjem Plana konsultacija sa Rusijom, narušena pozicija Srbije oko Kosova
Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je danas da je potpisivanjem "plana konsultacija" sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije, narušena pozicija Srbije u vezi s pitanjem Kosova i Metohije.
  • 24.09.2022
Brnabić posetila porodicu Nikole Nedeljkovića
Premijerka Srbije Ana Brnabić posetila je porodicu Nikole Nedeljkovića, mladića koga je Kosovska policija uhapsila priikom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu i koji je osuđen na osam meseci zatvora.
  • 24.09.2022
Suniog: Krajnje vreme da se sprovede odluka o Visokim Dečanima
Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Suniog poručio je da je krajnje vreme da privremene institucije u Prištini sprovedu odluku suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, prenosi Albanijan post.
  • 24.09.2022
Osmani na sastanku sa Grinfild: Srbija opstruiše dijalog

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, sastala se sa šeficom misije SAD-a u Njujorku Lindom Tomas Grinfild sa kojom je razgovarala o dešavanjima u regionu, ali i o posledicama rata u Ukrajini.

  • 24.09.2022
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili su se u Njujorku o potrebi da Priština hitno ispuni obaveze, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, izvestila je agencija TASS.
  • 24.09.2022