Vesti
Politika

Vučić u Osečini o Kosovu, iz publike se čulo „izdajniče“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u Osečini, gde je obišao manifestaciju Sajam šljiva.
Vučić u Osečini o Kosovu, iz publike se čulo „izdajniče“
Vučić u Osečini (Foto N1)

Vučić se i obratio okupljenim građanima, a tokom njegovog govora o Kosovu, iz publike se čuo ženski glas koji je uzvikivao: „Izdajniče“ i „Izdajniče jedan“.

„Za nas je važno da uvek možemo da uradimo sve za našu otadžbinu, i danas smo jedina zemlja u Evropi, koja na slobodan i slobodarski način donosi odluke kako da vodi svoju zemlju napred. Jedini koji možemo da se razlikujemo. Ali, moramo i da se ponašamo ozbiljno i odgovorno. I odmah da vam kažem – prošli put kada sam bio, bilo je njih desetoro, dvanaestoro koji su dobacivali, misleći da će time da me prekinu i da će time nešto o meni da kažu, Naprotiv, govorili su o sebi“, rekao je Vučić.

Nakon te izjave usledio je aplauz okupljenih.

„Kako ćete da objasnite nekome da je protiv svoje Srbije a bori se za Kosovo i Metohiju, iako su to Kosovo i Metohiju neki drugi odavno na tacni predali“, izjavio je i dodao da je u pitanju „ista žena koja je to vikala i pre pet godina“.

„O statusu tablica pomaka neće biti“

Predsednik Srbije izjavio je i da u nastavku razgovora o statusu srpskih registarskih tablica na Kosovu i Metohiji „gotovo sigurno“ neće biti pomaka ali i da se nada rešenju po kom bi Srbi sa Kosova i Metohije imali pravo da se slobodno kreću sa ličnim kartama izdatim u centralnoj Srbiji.
Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je kazao da su ga posrednici iz EU i SAD tokom sinoćnjih razgovora u Beogradu, pozvali na poštovanje sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine.

„Rekao sam da smo spremni da poštujemo taj sporazum iako su ga potpisali predstavnici neke druge vlade ali ipak Vlade Srbije. U sporazumu o slobodi kretanja iz 2011. piše da se odnosi na tranzitne zemlje a ne na Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji. Ne možete zaustavljati Srbina sa Kosova i Metohije koji ima srpska dokumenta, tražimo da on ima pravo da se kreće sa srpskim dokumentima“, rekao je Vučić.

Ocenio je da je to „u skladu“ sa sporazumom ali i da je „dokaz naše državnosti“.

„Oko tablica ne možemo čak ni da pregovaramo, gotovo je savsim sigurno da tu neće biti nikakvog pomaka. Tablice počinju da menjaju od 1. septembra a rok je dva meseca, zamislite kakve će tenzije biti za ta dva meseca. Da bar oko dokumenata možemo da rešimo da Srbi sa Kosova i Metohije mogu da ulaze i izlaze preko administrativne linije sve bi bilo lakše“, rekao je Vučić.

Najavio je da će tokom popodneva imati „telefonske konsultacije“ o situaciji na Kosovu i Metohiji kao i da će detaljnije na tu temu govoriti u subotu, kada će saopštiti i ime mandatara za sastav nove Vlade.

Upitan na koga je mislio kad je rekao da je Prištini još ranije „dato sve na tacni“, Vučić je kazao da ne misli da bilo kog srpskog političara ili jednu generaciju oglasi posebno krivim, već da je u pitanju kontinuitet loše politike još od 60-ih godina prošlog veka kada je kako je rekao, Srba na Kosovu i Metohiji bilo skoro 28 odsto.

„To su naše greške jer je uvek bilo lakše živeti u Beogradu nego u Prištini. Ovo o čemu danas pregovaram, branim Borka Stefanovića u svakom razgovoru jer to je interes Srbije. Izvačim svaku zapetu iz tih sporazuma i tumačim je onako kako Srbiji odgovara“, rekao je Vučić.Ostale vesti

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
  • 26.11.2022
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
  • 25.11.2022
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
  • 25.11.2022