Vesti
Politika

Vučić: U Ohridu ništa ne potpisujem, razgovaram o normalizaciji odnosa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u nastavku razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Ohridu „neće ništa da potpiše“, ali da će „razgovarati o normalizaciji odnosa“.

Vučić: U Ohridu ništa ne potpisujem, razgovaram o normalizaciji odnosa
Aleksandar Vučić (Foto Instagram/buducnostsrbijeav)

Vučić je na mitingu u Sremskoj Mitrovici, rekao da Beograd mora da razgovara sa vlastima u Prištini, „posebno zbog toga što mnogo njih želi da slomi kičmu slobodnoj, slobodarskoj i nezavisnoj Srbiji“.

Na mitingu u Sremskoj Mitrovici koji je održan u isto vreme kada i skup desničarskih opozicionih stranaka u Beogradu protiv francusko-nemačkog plana za Kosovo, Vučić je naveo da njega „ne mogu da ucenjuju“ zato što „nema nijedan račun u inostranstvu, nema vile, kuće u inostranstvu“.

„Ali znamo i u svakom trenutku svoje crvene linije i uvek ćemo čvršće i ozbiljnije i odgovrnije da branimo svoju zemlju. Sada nam je više nego ikada potrebna mudrost, potreban nam je mir, a ne budalesanje, a ne neodgovornost, tako samo možemo da ugrozimo budućnost svoje zemlje“, rekao je Vučić.

On je rekao da je danas godišnjica od pogroma Srba na Kosovu 17. marta 2004. godine, kada su „oni koji danas (Srbiji9 drže patriotske pridike tada ćutali“.

Vučić je najavio da će u Sremskoj Mitrovici biti izgrađena bolnica, kao i da će biti dolaska investitora u taj grad i u Irig, Šid i druge sremske opštine.

„Da bi sve to mogli da radimo moramo da sačuvamo mir, i da se suprotstavimo politici ‘lako ćemo’ i nepodnošljivoj lakoći neodgovornosti u kojoj sve možete“, kazao je Vučić.

Vučić: U Ohridu će nam biti teže zbog naloga MKS za hapšenje Putina

Vučić je izjavio da će zbog naloga koji je izdao Međunarodni krivični sud u Hagu za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina sutra biti teža pozicija Srbije u Ohridu, kao i da ćemo zbog toga morati još bolje da promišljamo svaki svoj potez u budućnosti.

"Moraćemo da budemo odgovorni i ozbiljni", poručio je Vučić i dodao da Zapad želi da izvrši dodatni pritisak na sve koji do sada nisu bili najoštrije protiv Rusije.

"Sasvim je izvesno da svet klizi u dodatnu eskalaciju sukoba i ubrzavanje sukoba", rekao je Vučić u obraćanu građanima, na Trgu Ćire Milekića, u okviru posete Sremskom okrugu.

Predsednik je rekao da se određene stvari zbivaju u svetu i da se nadvila i nad našom zemljom velika opasnost, ali da ima stvari o kojima javno ne može da govori, jer nije analitičar, već predsednik zemlje.

Kako je rekao, Zapad je pokazao da će ići do kraja i da se ne sekira previše zbog moguće eskalacije sukoba. Vučić je rekao da će i jedna i druga strana igrati na sve ili ništa odnosno da će ići do kraja, kao i da će posledice u svetu biti mnogo teže za sve.

Međunarodni krivični sud izdao je poternicu za Vladimirom Putinom, optužujući ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini. Moskva je više puta negirala optužbe da su ruske snage počinile zločine tokom rata u Ukrajini.

Vučić: Nismo daleko od Trećeg svetskog rata, jedini nam je zadatak da sačuvamo Srbiju

Predsednik Vučić izjavio je da je spreman da kaže da nismo daleko od izbijanja Trećeg svetskog rata, kao i da nam je jedini zadatak da sačuvamo Srbiju. On je na mitingu u Sremskoj Mitrovici rekao da mi Srbi možemo da prođemo kroz demografske, pravne i sve druge posledice kao i da je cilj da se "naš državni i nacionalni brod" dovede do sigurne luke i da se izbegnu tuđi sukobi i ratovi, sačuva Srbija.

"To je naš sveti zadatak. Ne morate da mi objašnjavate šta su emocije, šta mislite i osećate da sam bezdušan. Moj je posao da budem i bezdušan da bih sačuvao mir za našu decu i sačuvao živote stotine hiljada ljudi. Toga ću da se držim", rekao je Vučić.

On je kazao da kroz istoriju Srbije ima primera lošeg ponašanja, neodgovornih odluka i vremena kada su nisu donošene najodgovornije odluke, jer se podilazilo emocijama zbog "tri dana popularnosti".

"Sve se promenilo 24. februara prošle godine, a danas se to okrenulo naopačke. Popuštanja neće biti, i jedni i drugi igraće do uništenja", rekao je Vučić, aludirajući na odluku Međunarodnog suda pravde da izda međunarodnu poternicu za ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Kako je istakao, mi "ovu našu malu" i najlepšu zemlju, moramo da sačuvamo, jer nam je to jedini zadatak.
Ostale vesti

Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023
Pretnje Kurtiju zbog ZSO

Bivši savetnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija Škeljzen Gaši saopštio je da će gađati Kurtijevu kuću Molotovljevim koktelom, ako bude formirao Zajednicu opština sa srpskom većinom.

  • 21.03.2023