Vesti
Politika

Vučić u Njujorku: Snažno ćemo štititi poziciju Srbije

Zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija izuzetna je prilika da se glas "Zapadnog Balkana čuje jače i bolje", istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon brojnih susreta koje je imao prvog dana po dolasku u Njujork. Više bilateralnih sastanaka imao je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Vučić u Njujorku: Snažno ćemo štititi poziciju Srbije
Vučić i Dačin na sednici u UN-u (Foto Instagram - Budućnost Srbije)


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji prisustvuje otvaranju generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine UN, poručio je da će u svom govoru snažno štititi poziciju Srbije.

"Počeli smo jutros rano u UN. Mi istupamo u četvrtak i snažno ćemo štititi poziciju Srbije. Uveren sam da će građani naše zemlje biti ponosni na svoje rukovodstvo", naveo je Vučić u objavi na Instagram profilu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje otvaranju generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine UN. Očekuje se da će među glavnim temama biti klimatske promene i rat u Ukrajini. Prisutno je 145 svetskih lidera i predstavnika država, a na samom početku govor će prvi održati generalni sekretar Antonio Guteres.

Prethodno je Guteres u sedištu UN održao prijem za šefove delegacija iz celog sveta. Zbog početka Generalne skupštine u Njujorku je primetan veliki broj pripadnika policije, zbog boravka velikog broja delegacija iz celog sveta. Na Generalnoj debati obratiće se predsednici, premijeri i monarsi iz 145 zemalja.

Uvodni govor održaće generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Debatu će tradicionalno otvoriti brazilski predsednik Lula da Silva, a prvi put će američki predsednik Džo Bajden biti jedini predstavnik od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta, koji će prisustvovati sastanku lično.

Dačić u Njujorku imao niz bilateralnih sastanaka

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji boravi u Njujorku kao član delegacije Srbije koju na zasedanju Generalne skupštine UN predvodi predsednik Aleksandar Vučić, objavio je da je imao niz bilateralnih susreta sa ministrima spoljnih poslova više zemalja, kao i da je prisustvovao prijemima koje su priredili državni sekretar SAD Entoni Blinken i šefica nemačke diplomatije Analena Berbok.

Kako je ocenio, to je bila prilika za konstruktivne razgovore.

"Tokom prvog dana na marginama generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, imao sam bilateralne sastanke sa ministrima inostranih poslova Kipra, Nepala, Jermenije, Burkine Faso i Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa kojima sam razgovarao o daljem unapređenju bilateralnih odnosa", naveo je Dačić na Instagram profilu.

Kako je dodao, susrete sa kolegama iz Mađarske, Luksemburga, Palestine, Venecuele i Nikaragve, kao i radni doručak sa šefovima diplomatije Crne Gore, BiH, Albanije, Hrvatske i Slovenije, čiji je domaćin bio ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani, iskoristio je za razmenu mišljenja.Ostale vesti

Šole razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Hitno potrebno da se obe strane vrate dijalogu
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o najnovijim dešavanjima na severu Kosova, i pozvao obe strane da se vrate dijalogu i rade na deeskalaciji situacije.
  • 26.09.2023
AP o situaciji na Kosovu: Malo je verovatno da KFOR ispuni zahtev Vučića

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je "malo verovatno" da će KFOR ispuniti današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da od "policije Aljbina Kurtija" preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

  • 26.09.2023
Lutovac: Hitna sednica Skupštine o Kosovu, razjasniti sukob u Banjskoj
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo hitno da razgovara o okolnostima koje su dovele do sukoba u mestu Banjska na Kosovu, i da on ne bi imao problem da podrži zahtev za takvom sednicom ni ako ga prvi podnesu Dveri ili Narodna stranka.
  • 26.09.2023
Anđelković: Kada bi KFOR preuzeo brigu o bezbednosti, problem bi bio samo odložen
Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ostvariv zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na severu Kosova, ali da to ne bi trajno rešilo problem, već bi ga samo odložilo.
  • 26.09.2023
Hovenijer: Došlo je do ozbiljnog kriminalnog napada na severu, neko se „skriva“ iza grupe

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da još uvek ima stvari koje se ne znaju o nedeljnom napadu na severu, koji je opisao kao "ozbiljan i zločinački napad na Kosovo".

  • 26.09.2023
Rama: Dan žalosti najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje
Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni posle sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocenio je albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.
  • 26.09.2023