Vesti
Politika

Vučić u Leposaviću: Ne damo Trepču

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Leposaviću da Vlada Srbije neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji, i poručio da" nećemo dozvoliti da nam uzmu Trepču".
Vučić u Leposaviću: Ne damo Trepču
Aleksandar Vučić na Kosovu (Foto Tanjug)

Vučić je, obraćajući se građanima Leposavića, među njima i rudarima Trepče flotacija, koji su ga dočekali ovacijama i povicima da je Trepča - Srbija, uzvratio porukom da je ta fabrika "kičma opstanka našeg naroda na severu".

On je preneo da je Beograd u dijalogu sa Prištinom od početka insistirao da se u Briselu razgovara o imovini, ali da su neki to sve vreme izbegavali ne želeći da prihvate da to bude jedini način.

"Odbijen je prvi napad na Trepču, kada su želeli da je predstave kao svoju svoju. Pribojavamo se pokušaja u narednom periodu da će doneti poseban zakon kojim bi pretvorili Trepču u javnu svojinu takozvane Republike Kosovo. Mi ćemo insistirati u Briselu, ne vređajući nikoga, ne izgovarajući prevelike reči, jer smo videli kako su se stavri odigravale od tih prevelikih reči, da jasno stavimo do znanja da to nećemo da dopustimo", poručio je premijer.

Premijer je podvukao da se zna ko je gradio flotaciju, Crnce i Belo Brdo, i ko u njima radi, kao i da to ne može da uzima kome god padne na pamet.

"Nedvosmisleno ćemo se politički boriti i suprostaviti tome i nadam se da će biti dovoljno mudrosti i u Prištini i Briselu da to razumeju", rekao je Vučić.

On je istakao da će se vlada prema Trepči ponašati kao prema svim privrednim subjektima u centralnoj Srbiji, te da će uložiti u Trepču i jalovište koje je potrebno.

Isto tako je kazao da će vlada pomoći i Metalurški kombinat u Zvečanu, fabriku baterija, podvukavši da će vlada naći načina da pomogne da srpski narod ostane na svojim ognjištima.

Prema njegovim rečima, cilj je da oni ne budu isključivo budžetski korisnici.

On je rekao da Trepča, ako cena cinka krene da raste i bude iznad 2. 000, može više da zarađuje, a time i podigne plate zaposlenima.

Vučić je podvukao da će Vlada uvek brinuti o srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, jer smo svi, istakao je, deo istog naroda:

"Srbi sa Kosova i Metohije deo su naše države", rekao je premijer i dodao da nikada neće praviti razliku između građana u centralnoj Srbiji i južnoj pokrajini.

Vučić je, osvrnuvši se na one koji su bacali bombe u Zubinom potoku, rano jutros, uoči njegovog dolaska, misleći, kako je primetio, da mogu da ga uplaše da ne dođe na Kosovo, podvukao da samo snažna i jaka Srbija može da zaštziti interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Vučić je podvukao da onaj ko nije jak u svetu, ko nema dovoljno prijatelja - ni na koji način ne može da zaštiti srpski naod.

"Potrebna je jaka, slobodna, ujedinjena Srbije, ne rascepkana i posvađana. Važno je da imamo snažan uticaj i u Briselu, i u Berlinu i u Moskvi, i samo takva snazna Srbija može da brani interese i zaštiti svoj narod na Kosovu i Metojiji", naglasio je on.

Prazne su priče da se to može rešavati sekirom, ukazao je, i rekao da bi to bilo samo šteta za naš narod u pokrajini.

Takođe je najavio da neće izuzeti Srbe na Kosovu i Metohiji od aktvnosti koje sprovodi u centralnoj Srbiji.

"Kada govorimo o obnovi škola, ambulanti, kao što ih obilazim u centralnoj Srbiji, to ću uraditi i u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Partešu, Novom Brdu, Šilovu, Štrpcu, i svakom drugom srpskom mestu. Naša deca i ovde moraju da imaju iste uslove kao deca u Beograd. Ne mogu naša deca na Kosovu da idu u poljske toalete, ili da deca u Beogradu imaju računare, a oni ovde nemaju ni table", naglasio je on.

Vučić se Srbima na Kosovu zahvalio što su na braniku otadžbine uvek znali da zaštite interese svog naroda i države.

"Srbija i vlada su uvek uz vas i nikada nećete ostati sami", zaključio je on.Ostale vesti

Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020